2013. október 15., kedd

Mondd, te kit választanál?

Parlamenti nagytakarítás
teljesgozzel_dolgozik_a_parlamentNémely maszatoló tudálékosok úgy vélik, vagy legalábbis szeretnék elhitetni a nem gondolkodókkal a népképviseletről, hogy a jelenleg működő képviseleti demokrácia (sic!) megfelelő, vagyis a lényegét tekintve jól betölti a szerepét. Mert valakit lehet jól vagy rosszul képviselni, attól még az a valaki képviselve van. Ez tipikusan az a hiba, amikor a kevésbé rosszat választva összekeverik a jó és a rossz fogalmát. Nézetünk szerint, akiket úgymond rosszul képviselnek, azaz érdekeik ellen, azoknak az érdekeit lényegében egyáltalán nem képviselik, épp ellenkezőleg!
unatkozo_képviselokUgyanilyen típusos maszatolás azt állítani, hogy ez valódi legitim képviselet, különösen arra hivatkozva, hogy „megválasztottak, tehát én vagyok képviselőjük”.
Ebben a „megfelelően működő demokráciában” igencsak sántít ez a „megválasztottak” fogalom.
Elméletileg a nép a maga választotta képviselők útján gyakorolja a hatalmat, az ország irányítását. Elméletileg!
Ám a valóságban pont fordítva működik a dolog. Ennek a „megfelelően működő demokráciának” épp ez az egyik legnagyobb „vívmánya”, ugyanis a többségre, – mondjuk a választók, (a hazai lakosság – merjünk nagyok lenni) 2/3-adára – hivatkozva érvényesítik a kisebbség érdekeit a többség rovására.
A kétharmados hazugságot már néhány korábbi cikkünkben számokkal cáfoltuk, sőt érintőlegesen szóvá tettük az úgynevezett megválasztott képviselet hamisságát is.
Ezúttal nem csupán érintőlegesen, hanem a számok nyelvén és a természetes elvárásoknak megfelelően is foglalkozunk a témával.
A tények
A legutóbbi, a 2010-es választások eredményeként a választópolgárok, egyéni választókerületben úgynevezett kétfordulós rendszerben, egyéni képviselőket választottak közvetlenül. Ők voltak azok, akik képesek voltak legalább 750 ajánló szelvényt összegyűjteni, és valójában megmérették magukat, kiálltak a választóik elé különböző ígéretetekkel, melyeket aztán vagy betartottak, vagy magasról tettek rá.
szundikálo_képviselokA többi, az úgynevezett töredék illetve pártra történő szavazás alapján a pártok által állított területi- és országos listán, pártérdekeket szolgáló „képviselőként” juthatott be a parlamentbe. Nekik a szavazókhoz a világon semmi közük, felelősségük sincs feléjük. De miért is lenne? Hiszen politikai elvbarátaiknak köszönhetik képviselővé válásukat.
Nos, a 368 úgynevezett képviselőből a választók a mindössze 176-ot választottak saját maguk. A többi 210-et meg egyszerűen lenyomták a torkukon.
Az csupán szerencse kérdése, hogy kerül közéjük néhány tisztességes, gerinces ember is, bár csak ideig-óráig, míg ki nem golyózzák őket.
A honi képviselők közel 45%-a semmiért és senkiért nem vállal felelősséget, ergo semmi szükség nincsen rájuk.
Érdekességként szólunk a függetlenekről is. A parlament.hu honlapon ezt találjuk:
A 2010. évi Országgyűlési képviselő-választáson öt párt képviselői szereztek mandátumot:
mond_te_kit_valasztanal_01Az Országgyűlésnek jelenleg 5 frakciója van.
mond_te_kit_valasztanal_05A számok persze eltérnek imitt-amott, különösen, ha a Wikipédia által közölt képviselői névsort is figyelembe vesszük. (Feltehetően az időközi mozgások miatt van a képviselők számában nem kis eltérés. 386 helyett 402)
Mindenesetre mi ebből a névsorból dolgoztunk, mert az pár név ide-vagy oda a trenden lényegében változtat.
mond_te_kit_valasztanal_02De Lássuk a 27 úgynevezett Független képviselőt.
Közülük mindössze két képviselő akad, aki nem a pártok hátszelével és kiszolgálójaként, hanem egyéni képviselőként mérettette meg magát.
Balogh József (Bács-Kiskun megye 4. vk.) és Molnár Oszkár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. vk.)
A többi úgynevezett független között 12 területi- és 13 országos pártlistán jelölt képviselőt találunk. (közülük 11 fő emeszpés, 9 fő elempés és 4fő jobbikos 1 fő fideszes listán, illetve támogatással vált képviselővé.
Íme, az úgynevezett függetlenek névsora:
mond_te_kit_valasztanal_03
A választók természetes elvárásai
A választó
mond_te_kit_valasztanal_04Feltételezve, hogy az igen tisztelt választó komolyan gondolja, hogy számít a voksa, és veszi magának a fáradtságot és körülnéz, hogy a lakókörzetében az addigi tevékenysége alapján kit tisztel meg a bizalmával, netán nem rejti véka alá jó vagy rossz tapasztalatait, hogy a lehetséges jelöltek közül kit miért, illetve miért nem választana. Igaz ez egyúttal azt is jelenti, hogy el kell mennie, meghallgatni, melyik jelölt mit állít magáról, vagy ígér cserében a voksáért.
Nos, ha a választó valóban felelős döntést szeretne hozni, nem rest tájékozódni és az elvárásait megfogalmazni, akkor már csak meg kell találnia a lehetséges jelöltek közül, hogy kit válasszon, ki az, aki tetteivel már bizonyította, hogy szívén viseli a választói és az ország érdekeit, vagy sosem tett ez ellen.
Ha pedig nem talál ilyet, akkor a lábával szavaz, azaz nem választ senkit az alkalmatlanok közül.
Eddigi tapasztalataink szerint pártra szavazni egyenlő az öngyilkossággal. Nem csupán azért mert személytelen, arctalan, hanem azért mert, rendszerint nem a választók, hanem valamely más érdekkörök el- vagy lekötelezettje.
A képviselő jelölt
A képviselőnek nem lenne elég hallomásból, vagy az évi egy-két alkalommal megejtett lakossági fórum alkalmával beszerzett információk alapján ismerni a körzetét. A képviselőnek életvitelszerűen ott kellene élnie a választókörzetében, napi kapcsolatot tartva a választóival.
A képviselőnek tisztában kéne lennie az általános elvárásokkal, a helyi és az országos érdekekkel, amúgy hogyan is tehetne bármit ezek előmozdításáért, illetve, hogyan akadályozhatná meg, hazája, választói körzete hátrányba hozását.
Csak és kizárólag magyar képviselőtől várható a magyar érdekek előmozdítása.
A képviselő jelöltnek erkölcsileg feddhetetlennek és elkötelezettnek kellene lennie, nem különben felelősnek is, percig sem felejtkezve meg arról, hogy a többség érdekeit kéne képviselnie, még ha nem is rá szavaztak.
A képviselőnek rendre számot kéne adnia tetteiről, és döntéseit a közösség érdekeinek szem előtt tartásával kellene meghoznia, ezért lenne elengedhetetlen a rendszeres párbeszéd a lakossággal.
Ha a képviselő érdemtelenné válik a többség bizalmára, ígéreteit megszegi, önként le kéne mondania, vagy a közösségnek visszahívnia. Mentességre nincsen szüksége, ha tisztességesen él és dolgozik a szűkebb és tágabb közösségért.
A képviselő, ha vállalja a tisztet mellyet a közösség bizalmából kapott, nem vállalhatna más munkát vagy kötelezettséget mandátuma idején.
korrupcio_noMinden magyar képviselőnek kötelességének kellene tekintenie a régóta megígért, de soha be nem váltott ígéretek számonkérését, és megvalósítását. Ilyen a bűnözés és korrupció felszámolása, az elszámoltatás, az ország szétrablott vagyonának visszaszerzése, az ország élhetőségének az emberek létbiztonságának, erkölcsi és hagyományos értékeinek visszaállítása. (kiemelten a magyar gazdaság – munkahelyteremtés -, oktatás, egészségügy és szociális ellátás, rendfenntartás, honvédelem és külkapcsolatok, s nem utolsó sorban a magyar lakosság fogyásának megállítása területén).
Ezen területeken való munkálkodása során bizton számíthatna a választók és a magyar lakosság bizalmára, hatékony támogatására.
Ezek az elvárások nem valami különleges igényt fogalmaznak meg, természetes elvárások, hogy ne mondjuk magától értetődő követelménynek kéne lennie.

Szász Gerda – Szabad Riport Tudósító iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése