2013. október 15., kedd

Phenjan: Totális háború fenyegethet

Phenjan válaszolni fog mindenfajta ellenséges lépésre és provokációra, mely totális háborúba, az Egyesült Államokkal való konfliktusba torkollhat - figyelmeztet az észak-koreai kormány mellett működő Állami Védelmi Bizottság.
Csak az atomfegyver birtokában lévő észak-koreai forradalmi erők szavatolhatják a békét a Koreai-félszigeten - szögezte le szombati közleményében az észak-koreai kormány mellett működő Állami Védelmi Bizottság, amely ismételten óva intette Washingtont a "nukleáris zsarolástól", figyelmeztetve a totális háború veszélyére.
A Kim Dzsong Un vezette befolyásos testület egyrészt a csütörtökön kezdődött amerikai-japán-dél-koreai haditengerészeti gyakorlatra, másrészt pedig John Kerry egyik nyilatkozatára reagált. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanis - az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által idézettek szerint - jelezte: Washington kész meg nem támadási szerződésről tárgyalni Észak-Koreával, ha az egyértelmű jelét adja annak, hogy hozzálátott nukleáris potenciáljának felszámolásához.
Dél-koreai páncélozott harcjárművek kelnek át egy hídon a Szöultól 118 km-re északkeletre fekvő Hwacheon tartományban 2013. április elsején. Észak-Korea március 30-án kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben. (MTI/EPA/Yonhap)

Dél-koreai páncélozott harcjárművek kelnek át egy hídon a Szöultól 118 km-re északkeletre fekvő Hwacheon tartományban 2013. április elsején. Észak-Korea március 30-án kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben. (MTI/EPA/Yonhap)
A bizottság közleményében leszögezte: a Koreai-félszigeten csakis az atomfegyverrel rendelkező észak-koreai forradalmi erők szavatolhatják a békét és biztonságot, nem pedig valamiféle meg nem támadási szerződés. Washingtonnak fel kellene hagynia az Észak-Koreával szembeni ellenséges magatartásával, ha valóban békét akar a Koreai-félszigeten és Amerika földjén - állapítja meg a testület.
A bizottság utalt a hadgyakorlatra is, amelyen az Egyesült Államok a George Washington nevű atommeghajtású repülőgép-hordozóval vesz részt. A hordozón legalább 100 atomfegyver van hadrendbe állítva. A védelmi bizottság hangsúlyozta, hogy Phenjan válaszolni fog mindenfajta ellenséges lépésre és provokációra, amely - mint a közlemény fogalmaz - totális háborúba, az Egyesült Államokkal való konfliktusba torkollhat.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2012. március 20-án készített kép egy hadgyakorlaton kilőtt légvédelmi rakétáról valahol Észak-Koreában. (MTI/EPA/KCNA)A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2012. március 20-án készített kép egy hadgyakorlaton kilőtt légvédelmi rakétáról valahol Észak-Koreában. (MTI/EPA/KCNA)
"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság már nem az a kicsi és gyenge állam, amelyet meg lehet ijeszteni" - olvasható a közleményben, amely szerint Washington nem kötheti bármifajta előfeltételekhez a tárgyalásokat és a párbeszédet.


http://www.uzenetek.eu/news/phenjan-totalis-haboru-fenyegethet/


Csak békés úton ne!


Abban a pillanatban, amint lankad Washington figyelme, azonnal békés útra terelődnek a javaslatok. A békés megoldásoknak csak egy ország áll útjában, a Tel-Aviv rángatta USA. Amint a figyelem elterelődik, vagy lankad valamely demokrácia-hiányosnak kikiáltott ország vagy terület kapcsán, azonnal megindulnak a békés folyamatok.
Észak- és Dél-Korea már többször indult el a békés rendezés útján. Minden esetben az Egyesült Államok húzta keresztbe a számításokat. Színlelt támadásokkal, provokatív hadgyakorlatokkal, kiegyezést támogató politikusok gyors leváltásával. Az USA nem akarja kiengedni markából pincsikutyáit, sem Koreát, sem Japánt.
A KNDK felajánlotta Dél-Koreának, hogy egyesítsék a két országot egy föderális államban. Észak-Korea egyetlen megoldást lát, amely szerint teljes politikai függetlenség mellett még egy ideig mindkét állam megtartaná a jelenlegi politikai berendezkedését, de már nem ellenségesen állnának egymáshoz, közös programokat dolgoznának ki, közös honvédelmet, és folyamatosan egyre szorosabbra fonnák a gazdasági kapcsolatokat. Eközben megkezdődnének a valószínűleg évekig tartó egyeztető tárgyalások, amelyben kidolgoznák a két rendszer összegyúrását. Lehetőleg megtartva mindkettő vívmányait, és szanálva azokat a pontokat, melyeknek kivonásában meg tudnak egyezni. Ez gyakorlatilag két ellentétes ideológia összekapcsolása lenne, amely rendkívül nehéz feladat, ezzel mindét állam tisztában van, de az évtizedek óta húzódó háborús állapotot mindkét fél unja már.
Ez az ötlet nem új keletű, már 1980-ban felvetésre került, és azóta minden egyes közeledő lépést az USA húz keresztbe, mert tudja, hogy a közeledés egyik következménye az USA haderejének eltűnése a környékről. Jelen esetben is azonnal diplomáciai támadásba kezdett Washington. Tárgyalásokat javasolt Észak-Koreának, arról, hogy számolja fel atom fegyvereit. Ezt Phenjan sem most, sem később nem fogadhatja el, mert állama biztonságát kizárólag atom ereje biztosítja. Így ezek a tárgyalások azonnal kudarcba is fulladtak. Az USA megnemtámadási szerződést akart aláírni Phenjannal, de a történelem már számtalanszor bizonyította, hogy az ilyen egyezség rendszerint egyenlő a hadüzenettel. De miért is javasolja ezt Washington Phenjan számára? Mert tökéletesen tisztában van vele, hogy visszautasítja, és így azonnal Észak-Koreát lehet kikiáltani a békefolyamatok megakasztójának. Miközben az ajánlat már eleve ezzel a hátsó szándékkal hangzott el. Jellemző a cionisták előröl hátba módszereire.
Mindazonáltal a felajánlott föderáció megoldás lehetne a két ország számára. A kérdés csak az, megérett-e a két koreai társadalom arra, hogy átlásson az atlantista méregkeverők álcáján, és nagyobb erő legyen a testvérnép egyesítési akaratában, mint a megosztó szándékban.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése