2013. október 18., péntek

Szaúd-Arábia visszautasította a BT-tagságot

Meglepte az ENSZ Titkárságát és a BT-tagok nagyköveteit, hogy Szaúd-Arábia visszautasította az őt megillető hely elfoglalását a Biztonsági Tanácsban.
A világszervezet közgyűlése csütörtökön választotta meg a BT nem állandó tagjává a sivatagi királyságot Chilével, Csáddal, Litvániával és Nigériával együtt. A rijádi külügyminisztérium az elutasítást azzal indokolta, hogy a BT kettős mércét alkalmaz, és emiatt nem képes véget vetni a háborúknak és megoldani a konfliktusokat a világban.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken közölte, hogy Szaúd-Arábia még nem értesítette hivatalosan a világszervezetet a döntésről. A sajtónak nyilatkozva mindössze annyit mondott még, a tagállamoknak kell dönteniük arról, hogy Szaúd-Arábia helyét esetleg egy más ország töltse be a BT-ben.
Több diplomata azt hangoztatta pénteken, hogy Rijád még felülbírálja döntését, annál inkább, mivel az ENSZ-t még nem tájékoztatta hivatalosan. "Gondolták volna át még a választás előtt!" - jegyezte meg Gert Rosenthal, Guatemala nagykövete a BT ülésére igyekezve. Peter Wilson, a brit nagykövet helyettese csak annyit mondott, "igyekszünk megtudni, hogy mit akarnak mondani (a szaúdiak)". Gérard Araud francia nagykövet szerint idő kell a szaúdi döntés következményeinek mérlegeléséhez.
"Úgy gondoljuk, hogy Szaúd-Arábia nagyon pozitívan járult volna hozzá a Biztonsági Tanács működéséhez, de megértjük csalódottságát" - mondta a francia nagykövet, utalva arra, hogy Rijád élesen bírálta a testületet a szíriai konfliktus ügyében tanúsított tehetetlensége miatt.
Oroszország példátlannak nevezte és bírálta a szaúdi döntést, és rendkívül különösnek minősítette a Szíriával kapcsolatos érveket.
Az ENSZ alapító tagjai közé tartozó Szaúd-Arábia az utóbbi három évben keményen dolgozott, hogy megszerezze a BT-tagságot. Egy névtelenül nyilatkozó szaúdi elemző szerint csakis a király vagy a trónörökös hozhatott ilyen váratlan döntést a tagság elutasításáról.

Szaúd-Arábiát az ázsiai-csendes-óceáni csoport delegálta a Biztonsági Tanácsba, így e csoport joga, hogy új jelöltet állítson, ha Rijád kitart az elutasítás mellett. A világszervezet legfontosabb döntéshozó szervének a vétójoggal rendelkező öt állandó tagon kívül tíz nem állandó tagja van. Ezek az államok két évet töltenek a testületben, évente ötöt cserélnek le közülük.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése