2013. november 19., kedd

A világ ügyesei a Pentagonban is lopnak

Óriási könyvelési hiányoságokat találtak a Pentagonnál, azaz az amerikai védelmi minisztériumnál – írja a Reuters. „1996 óta több mint 8,5 billió dollár (azaz 1,8 billiárd - milliószor milliárd - forint) tűnt el a hiányzó adatok, téves jelentések és auditálhatatlan főkönyvek tengerében″ – kommentálta a hírt a Verge.
Pénzügyminisztériumi források szerint hírhedten hiányos a Pentagon könyvelése évről évre: épp a határidő előtt szokott befutni, sok szám egyértelműen téves, van olyan rubrika is, amit egyszerűen üresen hagynak.
Az egyik legszembetűnőbb tétel az az 5,8 milliárd dollár (1,2 ezer milliárd forint) értékű felszerelés, ami a hadseregnél tűnt el 2003 és 2011 között, miközben Irakban és Afganisztánban is többször hiányzott az ott harcoló amerikai csapatok felszerelésének több darabja.
A Pentagon könyveléséről még nem készült átfogó könyvvizsgálat. Leon Panetta védelmi miniszter 2011-ben azt ígérte, hogy 2014-re lesz kész a minisztérium az auditra, ez is 18 éves csúszás a törvényben meghatározott kötelező audit első időpontjához képest.
A Verge emlékeztet: a magánszektorban bűncselekménynek számít az ilyen hanyag és félrevezető könyvelés.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése