2013. november 28., csütörtök

Matolcsy György az elhibázott gazdaságpolitika miatt lemondásra szólította fel Olli Rehn uniós biztost, a nagy hitelminősítőket pedig arra szólította fel, hogy kezdjenek tárgyalásokat Magyarország felminősítéséről – írja a napi.hu.

A jegybankelnök hozzátette: új, a jegybankihoz hasonló inflációkövető fiskális politikára van szükség az EU-ban. Az EU vezetőinek 5 pontból álló csomagot javasol Matolcsy. Egy keynesi fordulat keretében célozzanak meg egy 25 százalékos beruházási rátát, 2-4 százalékos inflációt kitűző inflációs fiskális célkövető rendszerre térjenek át, meg kell kettőzni a nemzeti költségvetéseket, a folyó költségvetési hiányoknak 3 százalék alatt kell tartani, de egy másik, fejlesztési költségvetésbe, amibe az élénkítő beruházásokat kell tenni, ezeket a fejlesztési költségvetéseket pedig az EKB által megvásárolt, az államok által kibocsátott “future investment bond”-okból lehet finanszírozni.
Ma már látható, hogy az EU megindult a Japán úton – fogalmazott Matolcsy. Ma az EU legkockázatosabb forgatókönyve, hogy megismétli a hosszas stagnálást. A deflációt sokkal nehezebb kezelni, mint az inflációt. Nem lenne szabad megismételni a japán deflációs évtizedet. Az EKB megelőzte az eurózóna összeomlását, ám monetáris eszközökkel nem lehet dinamikus növekedési pályára állni, fiskális eszközökre van szükség az Európai Unióban. Az uniónak van egy tartaléka, az infláció, az inflációs célt 2-4 százalékra kell felemelni, ennek nincs kockázata – vélekedett az MNB elnöke.
(napi.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése