2013. november 28., csütörtök

A munkavállalók jogai – pislákoló fények a munkajogban

Kinek az érdeke?
A Munka Törvénykönyve (MTK), bár jelentős “változtatásokon” ment keresztül, a rendszerváltás óta, ennek ellenére nem sikerült még eltüntetni belőle minden olyan paragrafust, mely a dolgozók érdekeit védi a munkáltatókkal szemben.
munka_jog_justiceHa megnézzük a “változtatásokat” úgy véljük az eredeti céllal szembemenő, a munkáltatók gazdasági érdekeit védő módosítások kerültek túlsúlyba.
Az erőviszonyok tekintetében a munkáltatók mindig is erőpozícióban vannak munkavállalóikkal szemben. Az MTK eredeti célja a jogok tekintetésben egy viszonylagos egyensúly megteremtése volt anno, azaz, hogy jogi korlátok közé szorítsák a munkaadók erőfölényét és a tisztességes bánásmódnak érvényt szerezzenek. Anno ez a népakarat mutatkozott meg az MTK szellemében. De hol vagyunk ma már ettől…?!
Az erkölcstelenség, a pénz győzelme az erkölcs felett.
Az egyensúly durván eltolódott a munkáltatók érdekeinek kiszolgálása irányába. Ez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a munkáltatói lobbi legyőzte a munkavállalók érdekeit képviselgető szakszervezeteket és a többi munkavállalói érdek képviseleti lobbikat.Elmondhatjuk a pénz beszél… vagyis e törvénykönyv és a törvényalkotók is (főként) a multik szolgálatába álltak. Sarkosítva azt mondhatnánk erkölcstelenség, a pénz maga alá gyűrte az erkölcsöt. A pesszimisták azt gondolhatnák, hogy előbb-utóbb a dolgozókat védő maradék rendelkezések is el fognak tűnni belőle.
Pislákoló fénysugár az éjszakában
elszakad_a_cérnaMBár ezeknek a durva és erősen kifogásolható törvénymódosításoknak nyomán lassan teljesen elvész minden etikus és természeti, emberi értéket védő jogi szabály, mi most az MTK-ban egy még meglévő lehetőségről szóló kérdés-válasznak adunk helyet.
Célunk az, hogy a már-már reményt vesztett dolgozók számára megmutassuk a pislákoló fénysugarakat, – a munkavállalók érdekeit védő jogi lehetőségeket -, mellyel védhetik magukat.
Noha manapság az egyre kiszolgáltatottabbá váló dolgozóknak a jogaikért harcolni nagy küzdelem, hiszen még pernyerés esetén sem bizonyos, hogy hosszabb maradásuk lesz munkáltatójuknál, sőt addig is élniük kell valamiből, és lelkileg is ki kell bírniuk az ezzel járó stresszállapotot, lehetőleg belerokkanás nélkül.

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

*****

Trükköző munkáltató: csak jóval kevesebb bérért vennének vissza egy kismamát
A Jobline egyik olvasójának, egy kismamának kevesebb bért ajánlottak a visszatérés utánra. “A pozíció, amiből távoztam létezik és be is tölti valaki, határozatlan időre szóló szerződéssel. Nekem ennek ellenére egy másik pozíciót ajánlottak, jóval kevesebb bérért. Jogukban áll ez? Nem kötelesek a korábbi bérem megadni, még ha más pozíciót is ajánlanak?” – fogalmazott olvasónk. A kérdésre a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt.
A jogszabály szerint Önt vissza kellene venni az eredeti pozícióba, hiszen az nem szűnt meg – fogalmazott a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella. Ön a felajánlott másik pozíciót, ami alacsonyabb bérrel jár nem köteles elfogadni. Mivel a munkakör a munkaszerződésnek mindenképpen része, ez csak a felek közös megegyezésével és írásban módosítható. Ha Ön ebbe nem egyezik bele, nem lehet módosítani, sem a munkakört, sem a munkabért.
Mit tehet a munkáltató? Jogszerűen csak arra jogosult, hogy Önt visszavegye az eredeti pozíciójába, a már korábbi válaszunkban részletezett bérfejlesztést is végrehajtva. Ha pedig valakit felvettek az Ön helyére, annak kell mennie – tette hozzá dr. Fésü Gizella.
Abban az esetben, ha a munkáltató mégis egyoldalúan módosítja a munkaszerződést, a módosított munkaszerződés alapján a munkavállaló nem köteles teljesíteni a munkáltató utasítását (pl. az így egyoldalúan módosított munkakörbe tartozó feladatokat nem köteles teljesíteni). Az egyoldalú munkaszerződés módosítással szemben a munkavállaló a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított 30 napon belül élhet keresettel az illetékes munkaügyi bíróságon.
Persze meg lehet próbálni egyezkedni az Ön által is említett módon – nyilatkozta a D.A.S. Jogszerviz szakértője. Eszerint tehát Ön a módosított munkakört hajlandó lenne elfogadni akkor, ha ezáltal a munkabére nem csökkenne, sőt az időközben eltelt idő alatt megvalósított bérszámfejtést is végrehajtva.
A lényeg, hogy kényszer hatására ne menjen bele egy Önnek nem előnyös megegyezésbe (legyen szó akár munkakör, akár munkabér módosításról), mert az utólag nagyon nehezen, vagy az adott helyzet függvényében egyáltalán nem vitatható.
Jobline/hvg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése