2013. november 26., kedd

Megszólaltak a bankok: 118 ezer lakást fenyeget veszély

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a bankok és a kormány 2011-es megállapodása alapján működő kényszerértékesítési kvóta legfrissebb kihasználtsági adatait. A statisztika szerint az idei negyedik negyedévre 3997 ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésükre álló idei 4%-os negyedéves kvótát 75%-ban használnák ki. Összesen 117 861 ingatlant fenyeget a kényszerértékesítés a hitel törlesztésének jelentős késedelme miatt. Az elmúlt két évben összesen 28 816 ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok, ennek azonban csak töredékét árverezik el, még kevesebb esetben történik kilakoltatás. Idén a bankok 159 ingatlant kényszerértékesítettek, a Nemzeti Eszközkezelő pedig 2274 lakást vásárolt meg. A válság kitörését követően, a késedelmes jelzáloghitelek számának növekedésével felerősödött az a kockázat, hogy a hitelnyújtó intézmények a fedezeti ingatlanokat egy időben, nagy mennyiségben kísérlik meg értékesíteni, jelentős túlkínálatot és ezzel áresést – az áresés gyorsulását – előidézve a lakóingatlan piacon. A kormány ezért 2011 júliusától kvótarendszert vezetett be, behatárolva ezzel az egyes intézmények által értékesítésre kínált ingatlanok számát. A kvóta tavaly a mindenkori fedezeti ingatlan állomány 3%-a volt, ami 2014-ig fokozatosan 5%-ra nő. Ebben a negyedévben 4%-os kvóta van érvényben.
Megszólaltak a bankok: 118 ezer lakást fenyeget veszély Az érintett pénzügyi intézmények az eddigiekben nem teljesen használták ki a kvótarendszer adta lehetőségeket, a mostani, negyedik negyedéves számok is csak 75%-os kihasználtsági arányra utalnak. Tavaly a második negyedévben (a csúcson) az érintett ingatlanok 84%-át jelölték ki kényszerértékesítésre a bankok. A kényszerértékesítések eddigi tapasztalatai szerint az elérhető értékesítési ár rendkívül alacsony, így az ügyletek csak jelentős veszteséggel zárhatók, esetleg eredménytelen is a folyamat. Emellett hosszú és költséges, pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal szemben.
Megszólaltak a bankok: 118 ezer lakást fenyeget veszély Ilyen egyéb stratégia például az ügyféllel történő megállapodás, amelyre az intézmények továbbra is elsődleges megoldásként tekintenek. Az ügyféllel közös értékesítés – bár szintén hosszú folyamat – mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér, és ezt a törekvést erősítheti a lakóingatlanok piacának lassuló megélénkülése. Ugyanebbe az irányba hathat a Nemzeti Eszközkezelő általi ingatlan vásárlások megindulása, amelytől az intézmények (és az ügyfelek is) a kényszerértékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak. Az utóbbi hónapokban megemelkedett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek felkínált ingatlanok száma, de az MNB adatai szerint így is csak 2274 ingatlant vásárolt az intézmény az év első kilenc hónapjában. Maguk a bankok “mindössze” 159 lakást kényszerértékesítettek, és 795 idei “adós általi értékesítést” mutat a statisztika.
Megszólaltak a bankok: 118 ezer lakást fenyeget veszély Jelenleg a lakossági hitelek 18,5%-a van 90 napon túli késedelemben, esetükben fokozott a lakás elvesztésének veszélye.
(portfolio)

Bal-Rad komm : “A kvóta tavaly a mindenkori fedezeti ingatlan állomány 3%-a volt, ami 2014-ig fokozatosan 5%-ra nő. Ebben a negyedévben 4%-os kvóta van érvényben.”
-Tehát hogy mindenki jól értse: KVÓTÁKAT ÁLLAPITOTTAK MEG A MAFFIÁK! ESETLEGES VESZTESÉGEIK ENYHITÉSE OKÁN!
Megnyugodhatnak a bankmaffia áldozatai: SOR KERÜL RÁJUK! MINDEGYIKÜKRE! A “VÁLASZTÁSOK” UTÁN MAGYARORSZÁGON ELSZABADUL A POKOL! Nos, a rendszerváltás után a magyar nép is kvótát fog megállapitani! 100%-ban minden bűnözőt Szibériába, és majd ott felelnek a Népbiróság előtt bűneikért!
A megtorlás pedig nem fog elmaradni! Szükség van ott dolgos kezekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése