2013. december 11., szerda

Egyre gyakrabban köti le a rendőrség idejét a jelentéktelen szabálysértések üldözése.

Két napra börtönbe vonult egy erdőkertesi férfi, miután 10 ezer forintra büntették a rendőrök, mert nem volna nála autójának forgalmi igazolványa. Az angoltanárnak azt sem engedték meg, hogy felesége oda vigye a hiányolt dokumentumot. Annyira igazságtalannak tartotta a büntetést, hogy inkább két napra bevonult a baracskai börtönbe, de nem volt hajlandó fizetni. Míg az állampolgárokat hasonló értelmetlennek tűnő büntetések érik, Lázár János nem kapott büntetést az állami Audira felszerelt lézerblokkolóért sem.
Budapesten is a mindennapok része lett, hogy a rendőrök a hajléktalanok vegzálásával töltik idejüket, érvényt szerezve a városvezetés hajlaktalanokat a közterületek nagy részéről kitiltó rendeletének. Ennek értelmetlenségével már az Economist is foglalkozott, de A rendőrség tegnapi közleményéről elsőre nehezen dönthető el, hogy paródia-e, vagy valóság:
“Őrizetbe vették a jogsértő férfit
A Szolnoki Rendőrkapitányság eljárást indított tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt egy nagykörűi lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a 35 éves férfi 2013. december 8-án 9 óra 55 perc körüli időben Nagykörű külterületén, a Tisza gát partján lehullott faágakat gyűjtött össze és tulajdonított el. A helyszín közelében járőröző Készenléti Rendőrség munkatársai tetten érték a jogsértő férfit cselekménye közben. A nagykörűi lakost a rendőrök előállították a Szolnoki Rendőrkapitányságra, ahol meghallgatását követően őrizetbe vették.”
A Készenléti Rendőrség, amit Balogh János parancsnok vezet, a „rendőrség speciális közrendvédelmi, csapatszolgálati egységeként (…) részt vesz az előre nem tervezhető, halaszthatatlan beavatkozást és csapaterőt igénylő, a védett vezetőkkel kapcsolatos biztosítási feladatok végrehajtásában, ellátja a különleges szállítmányok őrzésével, a személy- és objektumvédelemmel, valamint a polgári repüléssel kapcsolatos feladatokat” honlapjuk szerint.
A morális kérdésen felül, hogy a télidőben a folyóparton faágakat tüzelőnek gyűjtő rászorulót miért büntetnek meg, felmerülhet, hogy egyáltalán a Készenléti Rendőrség miért nem a fentiekben leírt feladatokkal, vagy éppen az áfa csalásokkal foglalkozik. A szabálysértési büntetések elszaporodásával felmerül a kérdés, hogy ennek egyáltalán mi haszna van az állam szempontjából. A nincstelenek, hajléktalanok több tízezer forintos bírságolása csak az államnak jelent végső soron kiadást, mivel úgy sem tudják az érintettek kifizetni a bírságot, így a már ma is 140 százalékon telített büntetés-végrehajtásnak jelent csak további problémákat, és nem mellékesen költséget. A büntetést napi 5 ezer forintért lehet leülni, ám ez az adófizetőknek legalább napi 2,3 ezer forintjába kerül, és ebben még a büntetés-végrehajtás általános költségei – ami akár ugyanennyit is kitehetnek – benne sincsenek.
A törvényi és rendőri szigornak köszönhetően Magyarország a bebörtönzésben már biztosan jobban teljesít. A rácsok mögött ma már kétezerrel többen vannak, mint két éve. A 18 ezer feletti bebörtönzött már 5600-zal múlja felül a férőhelyek számát. Ha a növekedés kitart, könnyen európai rekorderek lehetünk a lakosságarányos fogvatartottak számában, új adatainkat ma már csak a baltiak és a lengyelek, illetve néhány törpeállam múlja felül az Európában. Már csak a megugró költségek miatt is érdemes lehetne a büntetési és szabálysértési rendszert átgondolni, nem beszélve a minimális emberi szolidaritásról a nélkülözőkkel.
(figyelő )

Bal-Rad komm : “…Magyarország a bebörtönzésben már biztosan jobban teljesít. A rácsok mögött ma már kétezerrel többen vannak, mint két éve.”
-Viszont ez a többletlétszám korántsem bűnözőket jelent. Igaz ugyan, hogy a horda szabályai szerint bűnözőkként kell kezelni a nyomorúságukon valamelyest enyhiteni akaró szabálysértőket is!
A börtönök zsúfoltsága viszont a fényes sündőri leleplező tevékenység nagyszerű statisztikáját támasztja alá.
Arról nem is szólva, hogy kirajzik az utak mellé a tettvágytól fűtött “állomány”-és garmadával kapcsolja le a romhalmazokban flangráló nyomorultakat.
Lézer Jani esetei?
Ugyan már! Hol vannak “ezek” az esetei “AZOKHOZ” az ügyekhez képest, amelyekkel száz és ezermnilliárdos kártételeket csinált ő és bűnbandája?!
Persze “AZOKÉRT” vállveregetés, plecsniosztogatás, premizálás jár! Meg VIP-kiséret.
De-”jön még kutyára kamion!”
A barakkok majd akkor is túlzsúfoltak lesznek! Valódi bűnözőkkel! Mert EZEK A BŰNÖZŐK nem érdemelnek még kőfalú börtönt sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése