2013. december 26., csütörtök

Erdogan megőrült?

Úgy látszik a putyini politika félreértelmezői között kitört egy újfajta betegség. Vlagyimir Putyin, a jelen kor egyik legnagyobb formátumú politikusa, így érthető, hogy egyre többen próbálnak példát venni róla, köztük Orbán Viktor is. Csakhogy vannak olyanok, és egyre többen sajnos, akik igencsak félreértelmezik Putyint, és nem egy hazafit látnak benne, hanem egy hataloméhes harácsolót. Ezen személyek között kitört a terjeszkedési és hatalom bebetonozási elmebaj. 
Putyin valóban központosítja az államvezetést, erősíti a hierarchiát, és kordában tartja az erkölcsöt. Az országban azonban nagyfokú politikai szabadság van, és a tisztesség határain belül minden politikai harc és szervezet megengedetten működik, sőt az ellenzék bent is van a parlamentben. Itt a hangsúly a tisztességen van.
A putyini politikát félreértelmezők nem ezt látják az ő politikájában, nem a hasznosat szűrik ki, hanem azt, amely mellékes hozománya az ő politizálásának. Putyin fő célja ugyanis a birodalom újraélesztése tisztességes módszerekkel, és a két, illetve hárompólúsú világrend megteremtése. A hatalomban való rögzülés mint olyan, ezen tevékenység velejárója, de semmiképpen sem cél és nem is lehet az. Viszont a putyini út "követői" elsősorban a hatalmi folytonosságot tekintik etalonnak. Ők úgy vélik, ezt a beágyazódást Putyin különféle hatalmi eszközökkel, törvényekkel és háttéralkukkal éri el, így ők is hasonló törvényeket és intézkedéseket hoznak, illetve felébredt a területi terjeszkedési vágy is. Orbán hasonlóan rosszul képzeli el, és másolja Putyint, és meglátásai eleve hibásak. A magyar szabályozás és törvénykezés, amely a Fideszt hatalomba akarja betonozni, Oroszországban sincs. Olyan elmebaj sincs, mint amit éppen Erdogan agyalt ki, aki az oszmán birodalom terjeszkedései nyomán kijelentette, hogy még Bulgária és és Montenegró is Törökország része. Oroszországban ilyen terjeszkedési politika ebben a formában nem jelenik meg. Szövetségi terjeszkedés van, amely először a FÁK államok keretein belül zajlott, ezután pedig az Eurózsiai Unió keretein belül fog. Ráadásul Törökország fogja be a száját, mert a mai napig katonai módon, fegyverekkel és bombázásokkal tartja elnyomva a kurd népet. Ez persze nemsokára változni fog, ezzel egy másik cikkben foglalkozunk majd.
Az, hogy mennyire aljas és undorító a politikai vezetése az európai államoknak, semmi nem példázza jobban, mint az, hogy egy ilyen kvalitású politikai vezető egész működését mennyire félre értelmezik, és milyen kicsinyes és aljas módon próbálják másolni. Persze a saját szintjükön, megmutatva milyen mélységekben léteznek valójában.


http://www.hidfo.net/2013/12/26/erdogan-megorult

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése