2013. december 26., csütörtök

Sokkal boldogabb a Közgép karácsonya, mint gondoltuk

Akár radioaktív, akár lakossági hulladékról van szó, a Közgép megbízható partner. December 23-án egy, december 26-án négy másik tendergyőzelmét hirdettek ki. Egy komplett ültetett fenyőerdő alá sem férne be az a rengeteg meglepetés, amit a Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép Zrt. karácsonykor kapott. A december 23-i Közbeszerzési Értesítőből még csak egy 1,7 milliárdos, az eredeti becsült ár másfélszereséért elnyert tenderről értesülhettünk, december 26-án viszont négy darab sokmilliárdos közbeszerzés nyertes ajánlattevői között is szerepel a Közgép Zrt. neve. Ha nem tudja követni: a lényeg az, hogy már 27 milliárd felett járnak.
D  YT20130604006 De inkább nézzük, mi minden fog ebből épülni az országban!
Paks biztonságosabb lesz, mint valaha Először is 5,8 milliárdért épül a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának legújabb fázisa. Erre és a kapcsolódó fizikai védelmi rendszerek átalakításának kerítés- és műtárgyépítési munkáira kért ajánlatot a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Kapott is, igaz, csak egyet, viszont azt senki sem állíthatja, hogy a verseny hiánya okvetlenül magasabb árat is jelentene: a Közgép és a Pintér Művek – Pintér József egyéni vállalkozó nyertes párosa ugyanis az eredetileg becsült 5,878 milliárd helyett mindössze 5,877 milliárdból kihozza cakumpakk. Plusz áfa.
Ugyancsak a radiaktív hulladékkezelő pályázatán, ugyancsak egyetlen indulóként nyert a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. és a Közgép közös ajánlata: 7,873 milliárd forint értékben a budai agyagkő formáció földtani kutatásainak felszíni fázisában vesznek majd részt. Az eredetileg becsült összérték itt 7,242 milliárd forint, vagyis ennél a szerződés végleges összértéke több mint 630 millióval lett drágább. Láttuk, az előző kicsit kevesebb lett, ez meg most kicsit több, van ilyen.
A lakossági szeméttel sem lesz gond

Paksról most térjünk át a Dél-Alföldre!
Egy ottani, 3,8 milliárdos pályázaton már két ajánlattevő is indult, ennek jótékony hatásaként a pályázat két részének eredetileg becsült 4 milliárdos értéke helyett a Közgép-vezette DAREH-II. konzorcium 3,87 milliárdért bizonyult jobbnak. (A hülye rövidítés a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerből van.) A pályázat egyébként Csongrád és Békés megyei elhagyott szilárdhulladék lerakók rekultivációjáról szól, szóval a régi szeméttelepekkel csinálnak valamit.
Logikus, hogy ahol vannak elhagyott szeméttelepek, oda újak is kellenek: lesznek is, és a DAREH-ÉP konzorcium a Közgép vezetésével ezért mindent meg fog tenni. Itt is két pályázó volt, az eredetileg 7,793 milliárdosra becsült szerződés helyett a nyertes pályázókkal 8,295 milliárdról kötnek szerződést, ez meg plusz félmilliárdos eltérés. A munka hivatalos nyelven nem más, mint a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztésének tervezése és építése.
Az előkarácsony se volt rossz Akár radioaktív, akár lakossági hulladékról van szó, a Közgép megbízható partnernek tűnik: egy december 23-án közzétett döntés szerint egy másik konzorcium főtagjaként 1,74 milliárdért az Őrség szemétproblémáin is ők enyhíthetnek. Akkor a tender eredeti becsült értéke 1 milliárd 120 millió forint volt, a Közgép-vezette konzorcium legjobb ajánlata ennek másfélszereséért, 1 milliárd 740 milliót forintért lett a legjobb.
(Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése