2013. december 28., szombat

Putyinnak írt nyílt levelet, most már nincs munkája

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban közölt, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló nyílt levél miatt távozott posztjáról pénteken a Moszkvai régió Társadalmi Kamarájának elnöke- foglalta össze az eseményeket az MTI tudósítója.
Pavel Guszevet, aki egyben a népszerű orosz napilap főszerkesztője, Andrej Vorobjov, a Moszkvai régió kormányzója szólította fel csütörtökön arra, hogy mondjon le a végrehajtó hatalmat ellenőrző testület vezetéséről. A kormányzó faragatlannak és sértőnek minősítette az újságban szerdán közölt, Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címzett írást.
Alekszandr Minkin ismert publicista a Moszkovszkij Komszomolec című lapban megjelent "Kegyelmes Úr" című nyílt levélben némi szarkazmussal megkérdőjelezte az orosz elnöki kegyelem őszinteségét Mihail Hodorkovszkij, a múlt pénteken börtönéből szabadon engedett volt olajmágnás esetében. A korrupcióellenes harcáról ismert orosz zsurnaliszta kifejtette, hogy a volt olajmágnás kiengedése pontosan megtervezett akció volt. Azt írta, hogy szerinte Hodorkovszkij nem bűnösebb, mint az orosz elnök "oligarcha barátai". A levelet azóta eltávolították a lap internetes oldaláról, de több független internetes hírportálon még megtalálható.
Pavel Guszev a Moszkovszkij Komszomolec hasábjain válaszolt Vorobjov kormányzónak, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti frakcióvezetője, 2012 november elejéig pedig az orosz duma alelnöke volt. A főszerkesztő nem talált semmi sértőt Alekszandr Minkin levelében, annak egyedi hangvételében. Kifejtette: minthogy mindig a szólásszabadságot támogatta, lehetővé tette, hogy olyan szerzők véleménye is megjelenjen lapjában, akiknek az álláspontjával személy szerint nem mindig értett egyet.
A Moszkovszkij Komszomolec főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin személyes megbízottja volt a tavalyi elnökválasztáson, de elfogadta Andrej Vorobjov véleményét, ezért mondott le.
Kitekintő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése