2013. december 28., szombat

Erdogan vízágyúkkal védi hatalmát

Török rohamrendőrök vízágyút vetettek be pénteken a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és kormánya lemondását követelő tüntetők ellen Isztambulban.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint a kemény rendőri fellépés már azelőtt megindult, hogy a tüntetések megkezdődtek. A kabinet lemondását követelő mintegy tízezer demonstráló közül egyesek válaszul kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. A megmozdulást eredetileg a Taksim térre hirdették meg, de az ezer fővel felvonuló biztonsági erők elzárták azt a tüntetők elől, sőt a közeli mellékutcákban és egy bevásárlóutcában is üldözték a demonstrálókat.
Júliusban a téren a rendőrök brutálisan levertek egy tüntetést, amely eredetileg a tér melletti Gezi park beépítése ellen indult, de később országszerte kormányellenes demonstrációkká fajult. A török rendőrség fellépése akkor heves bírálatokat szült mind bel-, mind külföldön, és egyes híradások a mostani eseményekkel kapcsolatban a júliusihoz hasonló brutalitásról számoltak be.
Péntek este Ankarában, Izmirben, Mersinben és Antakyában is tüntettek a kormány ellen, de ott békésen zajlottak a demonstrációk. Ezekkel párhuzamosan ezrek vonultak utcára a kormány mellett is. A pénteki tüntetés oka az a megvesztegetési botrány, amely miatt a héten Recep Tayyip Erdogan kormányfő átfogó kormányátalakításra kényszerült. A botrány december 17-én tört ki, amikor ötven embert, köztük Erdoganhoz közel álló, ismert üzletembereket vettek őrizetbe egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen. A tüntetők a botrányra utalva pénteken azt skandálták a rendőröknek: “Kapjátok el a tolvajokat!” Ez volt a harmadik jelentős demonstráció a héten a korrupciós üggyel kapcsolatban.
A kormánnyal szembeni indulatokat tovább tüzelte, hogy az ügyben eljáró egyik ügyész csütörtökön azt állította, hogy a rendőrség beavatkozott a nyomozásba és akadályozta azt. A botrány vádlottjai között van három miniszter fia is, a tárcavezetők ezért szerdán beadták lemondásukat. Ezt követően Erdogan szerda éjjel a 26 fős török kabinet tíz tagját leváltotta.
Politikai elemzők egyetértettek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat. Mindkét tömörülés iszlamista, de éveken át tartó szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik.
Mindazonáltal ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét, ráadásul teljesen váratlanul, néhány hónappal a jövő év első erőpróbája, az önkormányzati választások előtt.
(HVG)



Reagált a kormányát fenyegető súlyos korrupciós vádakra Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki ismét az igazságszolgáltatást, vetélytársait és az utcán tüntetőket hibáztatta.

Törökországi életkép tegnap… Egy nappal a tucatnyi török városban, köztük Ankarában és Isztambulban tartott, a lemondását követelő tüntetések után Erdogan a dél-törökországi Manisa térségében tartott beszédében élesen bírálta a kormányt megrengető korrupciós botrány feltárásán dolgozó bírókat, mondván, “bizonyos bűnözői csoportokkal és médiumokkal egyetértésben dolgoznak, hogy ártatlan embereket keverjenek bajba”.
Hívei éljenzése közepette ugyancsak kipellengérezett olyan “mozgalmakat, médiumokat és üzleti vagy politikai köröket, amelyek levezényelték ezt a gyűlöletes összeesküvést”. Ezzel nyilvánvalóan Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalmára utalt, amelyet az ügy hátterében gyanít. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP) korábban szövetséges mozgalom nemrégiben hirdetett háborút a kormány ellen, mert az be akar záratni bizonyos magániskolákat, amelyek a mozgalom anyagi hátterét biztosítják.
Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki Köztársasági Néppárt elnöke élesen bírálta Erdogant. “A miniszterelnök azokat védi, akik érintettek a korrupcióban. Ez azt jelenti, hogy nem az ország miniszterelnöke, hanem a korruptaké” – mondta.
Pénteken három újabb parlamenti képviselő hagyta el az Igazság és Fejlődés Pártját, hogy így tiltakozzon amiért a kormány, nyomást gyakorolva az igazságszolgáltatásra, el akarja tussolni a botrányt. Velük együtt már ötre emelkedett azon képviselők száma, akik rácsapták az ajtót a kormányzó pártra.
Törökország mély belpolitikai válságba süllyedt a december közepén kirobbant, a miniszterelnök közvetlen környezetét is érintő korrupciós botrány miatt. Szerdán lemondott három kulcsfontosságú miniszter, majd néhány órával később Erdogan tíz kormánytag leváltását jelentette be.
(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése