2014. január 14., kedd

Felhívás: Földreform!

„A hírek szerint nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a területalapú támogatásokkal kapcsolatban, egy a december közepén érkezett feljelentés alapján. Konkrét gyanúsításokról azonban még nem lehet beszámolni - közölte a NAV bűnügyi sajtóirodája érdeklődésünkre. Több hétfői napilap szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hír Televízió Soroló című, vasárnapi műsorában arról beszélt, hogy nyomozás indult a Világgazdaság című újság egykori felelős szerkesztője ellen. A tárcavezető tájékoztatása szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy jogosulatlanul akart területalapú támogatást igényelni. A NAV hétfőn megerősítette: a földalapú támogatásokkal kapcsolatban érkezett feljelentés december közepén a pénzügyi nyomozókhoz, a nyomozás egyelőre kezdeti stádiumban van, így gyanúsításokról sem lehet még beszélni. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára decemberi 11. sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb visszaélésekre bukkant a földalapú támogatások igénylésénél. Tájékoztatása szerint az ügy érintettje a Világgazdaság felelős szerkesztője, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai alapján 2013-ban 232 hektár nagyságú területre jelentett be támogatási igényt, jogalap nélkül. (A támogatás hektáronként több mint 69 ezer forint.) Budai Gyula hozzátette: az üggyel kapcsolatos információkat a dokumentumokkal együtt átadta Sors Lászlónak, a NAV bűnügyi elnökhelyettesének. A VM korábbi bejelentése alapján már folyik egy büntetőeljárás a NAV-nál költségvetési csalás megalapozott gyanújával, hasonló tényállás miatt. A NAV már 4 gyanúsítottat és több mint 40 céget vizsgál - jelezte az államtitkár.”
Nos, egy-egy ilyen közösbe bedobott hír nem fedi le a teljes valóságot. Sőt elrejteni hívatott azt! Egy a témában laikus nem is tud különbséget tenni földalapú támogatás és földosztási elbírálás között. A támogatások (maradjunk annyiban, hogy ennek a helyes megnevezése a pénzdominancia miatti veszteségi-termelési együttható megélhetési kompenzációja) egytől-egyig EU-s forrásokból származnak, így ez még területkövetelési vitákat fog szülni a jövőben a kaparkodó mágnások és a tulajdonjogát észrevétlen átjátszó egyszerű kisemmizett paraszt között. Csak olvassátok és értelmezzétek a pályázatok apró betűs részeit! Az elbírált és megnyert pályázatokat szinte - mint eladási szerződés - értelmében ellen jegyzitek azok aláírásakor! Ebből kifolyólag előbb-utóbb előáll majd a követelés is. A pályázatok feltételei is már csillagászatiak, csak papíron teljesíthetőek. Csak várjátok ki a végét! Most még örültök minden egyes „guruló eurónak (a vádló egykori márkák helyett)”, de eljön a garasoskodás ideje is meglátjátok, ha nem álltok idejében (saját) talpra! És ez az idő most van, nem később! Ezért vegyétek fontolóra alábbi javaslatunkat és harcoljunk együtt az ÉLHETŐ és ÉLTETŐ VIDÉKÉRT!
Ex turpi causa non oritur actio vagyis „Törvénytelenség jogot nem alapít”

Honfitársaink!
Vidéki és városi bajtársaink!
Az állami területek földbérleti pályázatai, a nemzeti földvagyon alig pár százalékáról szóltak, mégis világosan megmutatták, hogy hova vezet, ha megtévesztve hisszük tovább, amit harsognak a kiváltságosok: „Civilek, ne politizáljatok!” A hónap végén lezárul a Földet a gazdáknak program, amelynek keretében 2013-ban 250 ezer hektár állami termőföld bérletére pályázhattak gazdálkodók. Hangsúlyozzuk, ez a nemzeti földvagyon alig pár százaléka!
Odavezetett, hogy Borsodban szinte egyetlen talpalatnyi területhez sem jutottak a helyiek, nem kevesebb, mint 20 évre. ELÉG! Most azok a kecsegtetett helyi gazdák, akik valós állatállománnyal rendelkeznek és az állatok létszámának arányában adták be az igénylésüket. Alig vagy egyáltalán nem kaptak pár hektárnyi területet, ami semmire sem elég, pláne fejlődésre/fejlesztésre nem. Pedig fennen hangoztatják a hazai állatállomány megtöbbszörözését. Viszont akik, egy macska nem sok, de annyival sem rendelkeznek, azok helyi karteleket létrehozva újabb jogtalan parcellákhoz jutottak. Hangsúlyozzuk ismét, állatállományhoz volt kötve a pályázati feltétel. A földvásárlási moratórium is csak egy nagy humbug. Csak azért tologatják a lejárat határidejét mert még nem omlott össze ez a toprongyos rendszerük és még nem jött el az idő az „új rendi” átmentésre. Ezek az adatok tanulmányunk révén kirajzolódnak országszerte, hiszen ugyanúgy folytatódott a vidéki gazdák földfosztása Borsod-Abaúj-Zemplén és az ország többi megyéjében is. A föld az élet. A föld a vidéknek értelmes, egészséges munkahelyeket és életfeltételeket terem és teremt. Ha a helyiek, az ott élők kezelése, felügyelete alatt művelik a földművesek. A földről csak azok rendelkezhetnek hitünk szerint, akik ott élnek, akik a földdel együtt élnek. A "föld" sorskérdése talán az egyetlen, amely megértetheti a városi és vidéki emberekkel, hogy ide tisztesség a tisztségbe, törvényesség a közéletbe, jogbiztonságban szabadság, erkölcsi-közéleti felügyelet, rend kell. A magyar társadalmat kell tetszhalott állapotából felrázni. A társadalmi közéletet kell igaz, erkölcsös alapokra visszahelyezni. A vidék parasztságát és városi értelmiségét kell összefogni, egyszerre képviselni.
A földkérdést a helyiek nélkül rendezni nem lehet! Mikor, ha nem most, akarnánk összefogni, miközben az országgyűlés egy teljesen elhibázott földtörvény tervezetet tárgyal, s miközben nyertes és vesztes egyaránt szenved a Nemzeti Földalapkezelő szervek nyilvánosságot és a helyi gazdákat kizáró pályázati rendszerétől, miközben ugrásra készen állnak a földdel kereskedők, hogy rátegyék kezeiket a magyar földre, s mindenre, amit az magában rejt? Tisztelt vidéki gazdák és a gazdákkal együttműködni szándékozó városi emberek! Alakítsanak településeiken földbizottságokat és szövetkezeteket, valamint olyan szakosztályokat melyek egyben önvédelmi szakszervezetként is megállja a helyét, amely kezelésbe veszi a törvénytelenül, vagy érdemtelenül bérelt földterületeket! Felderítik a szabálytalanságokat és felvállalják a nyilvánvaló és fojtogató korrupció felszámolását a földgazdálkodásban! A földbizottságok tagjai ne legyenek pártfunkcionáriusok! Legyenek mezőgazdászok, megbecsült gazdák és helyi termelők, feldolgozók, s legyen tagja egy-egy szakjogász, a vidék mellett elkötelezett köztiszteletben álló mérnök- vagy közgazdász személy! Csatlakozzatok felhívásunkhoz országosan! Segítünk!

Dr. Madarasi Pál - Drótos Tamás - Tóth János
Hernád Völgye Háztáji Közösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése