2014. január 14., kedd

Az ipar arra törekszik, hogy a termékek mielőbb meghibásodjanak

A fogyasztás ösztönzése érdekében az ipar arra törekszik, hogy a termékek mielőbb meghibásodjanak, elkopjanak, divatjamúlttá és javíthatatlanná váljanak. A tartósság nem érdek többé – erről is szó volt a Napközben adásában.
 
Miért nem működnek a mai televíziók, mosógépek 30 évig, mint régebben? A magyarázat egy közgazdasági fogalom, a tervezett elavulás lehet. Ez azt jelenti, a gyártók tudatosan úgy készítik termékeiket, hogy csak az előzőleg megállapított ideig lehessen őket használni, ezután elromoljanak.
A kódolt hiba számtalan típusú terméket érint, előfordul ez a módszer egyszerű alkatrésznél, vagy teljes berendezésnél, összetettebb árunál is. Közismert eset, amikor egy fiatalember elromlott nyomtatóját szerette volna megjavíttatni, de azt mondták neki, vegyen inkább újat, akár már 39 euróért, mert a szerelés 120-ba is belekerülhet. A férfi végül rájött, hogy a printerébe gyárilag olyan chipet építettek, amely bizonyos számú lap kinyomtatása után blokkolja a készüléket.
Kiss Viktor, a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karának oktatója a Napközben adásban azt mondta, bár közgazdasági szempontból elsőre rosszul hangozhat a tervezett elavulás, vagyis a minőségrontás, ez a cégek részéről mégis teljesen racionális lépés. A gazdaságban ugyanis folyamatos a növekedési kényszer, és ha mondjuk, egy televízió huszonöt évig működik, nem biztos, hogy a fogyasztó ennél lényegesen rövidebb időn belül visszamegy újabb készüléket vásárolni, ahogy azt az eladó szeretné. A csökkenő fogyasztás pedig csökkenő termeléshez, illetve gazdasági teljesítményhez vezet.
Létezik az úgynevezett pszichológiai elavulás is, ami azt jelenti, hogy bár a megvett termék még teljesen jól működik, tulajdonosa a reklámok, illetve a gyorsan megjelenő friss fejlesztések hatására úgy érzi, az ő berendezése már elavult, ezért úgy érzi, újat kell vennie. A különböző készülékek viszonylag gyors cseréje tehát egyszerre a gyártók és a vevők felelőssége is – mondta az egyetemi oktató.
Kiss Viktor szerint a mai gazdasági berendezkedésnek ez egy kísérőjelensége, a növekedéshez társuló kellemetlen mellékfolyamat, ami sokkal mélyebb problémákra világít rá, mint a vevők esetleges bosszúsága. Kérdés ugyanis, hogy a folyamatos növekedés meddig lehetséges egy véges világban. Nagy probléma, hogy a folyamat nagy mennyiségű szeméttel jár. Részben a gazdasági növekedés externális, vagyis szándékolatlan hatása például, hogy a Csendes-óceánon létrejött egy az Egyesült Államok területével megegyező nagyságú szemétsziget – tette hozzá a pécsi egyetemi munkatárs.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/2937-az-ipar-arra-toerekszik-hogy-a-termekek-mielbb-meghibasodjanak-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése