2014. január 31., péntek

Magyar államcsődtől tart az IMF (megjegyzés már eléggé régen az van, de felelőtlen politikusok nem ismerik el,)

A Wall Street Journal által közölt adatokból kiderül, hogy Kelet-Európában rohamosan felgyorsult a tőkekivonás, egy hét alatt több mint 2,7 milliárd dollárnyi magántőkét vontak ki a térség országaiból. A leginkább kockázatos ország természetesen Magyarország, a nyugati pénzügyi érdekeltségek hazánkban újabb államcsőd-közeli helyzetről beszélnek.
A gyorsuló tőkekivonással összefüggésben egy hete zuhan a forint árfolyama. A térség valutái egyre gyengülnek, olyannyira, hogy az már célzott piaci beavatkozásnak tűnik.
A jelentésből kiderül, hogy az IMF és főbb nemzetközi pénzügyi szervezetek legutóbb a '90-es évek elején készültek ilyen mértékű piaci felfordulásra. Akkor a Szovjetunió széthullásának, valamint Kelet-Európa nyugati érdekszférába kerülésének hatására bontakozott ki pénzügyi válság. Ez ma sincs másként, Kelet-Európa egy újabb nagyhatalmi érdekszféra-eltolódást él meg, ez van kihatással a térség pénzeszközeire.
Az IMF szerint egy magyar államcsőd esetén olyan lavinahatásra kell készülni, ami magával ránthatja a térség más államait is. A valóság az, hogy azokból az országokból menekülnek a befektetők, melyek kikerülnek a nyugati érdekszférából, és senki nem tudja előre megmondani, milyenek lesznek az új piaci viszonyok. Ezért aki csak tudja, menekíti nyugatra az itt felhalmozott magánvagyont.
Ilyen az atlantizmus hanyatlása Kelet-Európában. Egyelőre úgy tűnik, nem katonai úton zajlik le az átmenet (bár ez az ukrán helyzet kapcsán könnyen változhat), vagyis az érdekszférák eltolódása a forint gyengülésében, lengyel kamatdöntésben, esetleges magyar államcsődben jelenik meg. Lehetnek még itt érdekes helyzetek az áprilisi választásokat követően.

http://www.hidfo.net/2014/01/31/magyar-allamcsodtol-tart-az-imf


A futballbolond százmilliárdokat felemésztő passziója új lendületet vett. Úgy ám!
A mai naptól nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett hat stadion felépítése. Erről tudósitja országának népét a Nemzet Patkánya, egyenesen a Magyar Közlöny mai kiadásában. Itt van ni, ha nem hisznek nekünk: kormányrendelet Ez azt jelenti, hogy gyorsított ütemben, soron kívül indulhat majd meg az építkezés Balmazújvárosban, Pápán, Siófokon, Sopronban, Szolnokon, és Zalaegerszegen.
A futballvilágbajnokságra készülő Brazilia nem költött összesen annyi pénzt stadionokra, mint a mi futóbolondunk! Megteheti persze, hiszen Magyarország jobban teljesit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése