2014. január 31., péntek

Obama büszke zsidó felmenőire

Barack Hussein Obamát kétszer választották meg az Egyesült Államok elnökévé, és az amerikaiak a mai napig kutatják családjának bonyolult történetét. Obama az amerikai “olvasztótégely” produktuma, családjában fehér angolszászok, kenyai afrikaiak, indonéz muzulmánok, számos náció és vallás keverednek. És persze vannak zsidók is…

A nagy csapat
Obama elnök a keresztény hitet gyakorolja(színleg - a szerk.), a Fehér Ház közelében levő Szent János templomba jár, amelyik az Episzkopális egyház felügyelete alatt áll. Korábban egy katolikus jótékonysági szervezetnél dolgozott. Sokakat meglepett, amikor kiderült, hogy az elnök közvetlen rokonai között is vannak zsidó származásúak, sőt, felesége, Michelle unokatestvére is a zsidó hitet gyakorolja. Michelle Obama unokatestvére, Rabbi Funnye (baloldalon) és neje a Fehér Házban, az Obama házaspárral. Obama 1961-ben született. Édesanyja Stanley Ann Dunham egy fehér antropológus volt, akinek egy Amerikában tanuló kenyai diákkal kötött, tiszavirág életű házasságból született Barack Obama. A szülők hamarosan elváltak, és az amerikai elnök csupán egyszer találkozott afrikai édesapjával, aki visszatért Kenyába. Szülőföldjén édesapja 1964-ben újranősült, feleségül vett egy fehér zsidó nőt, Ruth Beatrice Baker-t. Baker szülei Litvániából vándoroltak ki az Egyesült Államokba, Ruth ott végezte tanulmányait, majd Kenyába került. Két fiú született házasságukból, Mark és David, akik Obama elnök féltestvérei, és a zsidó vallás törvényei szerint zsidónak számítanak, hiszen édesanyjuk zsidó. Ruth később elvált az idősebb Obamától, és újra férjhez ment, felvette a Ndesandjo nevet. Fiai is a második férj nevét használják. Obama egyik féltestvére, Mark Ndesandjo, Kínában él, ahol megnősült, és kínai feleségével  meglátogatta az amerikai elnököt. (Lásd alább képünket.) Járt Izraelben is, de Obama zsidó származású féltestvérei nem gyakorolják a zsidó hitet.
Más a helyzet Obama feleségének másod-unokatestvérével, aki igencsak vallásos. Capers Funnye hűen követi a zsidó vallási hagyományokat, mert rabbiként(!) dolgozik Chicago-ban. A Beth Shalom B’nai Zaken zsinagóga spirituális vezetője.
Gölöncsér Miklós összegzése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése