2014. január 31., péntek

Martonyi legrosszabb forgatókönyve

Alig pár óra telt el Orbán bejelentését követően, miszerint operatív törzset kell létrehozni az ukrán helyzet megoldására, máris elöntötte a fővonalú médiát a kormánypropaganda. Magyarázkodnak már, talán bánják is a bejelentést, mert egyre látványosabban kisebbítni akarják a miniszterelnök szavainak súlyát. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, soha nem kell a legrosszabb változatot valószínűsíteni, de arra is fel kell készülni. Majd menekültáradatról, határrendészeti problémákról is hadovált, hivatalosan erre kell ugyanis az operatív törzs. A valóság az, hogy amit Martonyi és a kormány propagandagépezete gőzerővel sulykol, az a jobbik változat. Emellett készülnek a "rosszabbik" változatra, amit nem részleteznek ugyan, titkosítani akarták.
Nem sikerült. Az Egyesült Államok hónapokon keresztül szállította Magyarországra a hadianyagot, mert Magyarország független magyar kormány híján az Egyesült Államok csatlós országaként fog hadba lépni. A hivatalosan "képzési célra" és egyéb indokkal a magyar hadseregnek "adományozott" harceszközök százai már az ukrán beavatkozásra lettek ideküldve. Évek óta készülnek erre a műveletre, az Egyesült Államok páncélos haderőt, BTR-eket biztosít az ukrán misszióhoz, hazánk ugyanis a saját határait képtelen lenne megvédeni, nemhogy önállóan, vagy akár a V4 részeként terjeszkedésbe fogjon. Azt is egyelőre titokban akarnák kezelni, hogy már a következő parlamenti ciklus során küldhetik a behívókat. Annyira évek óta készülnek erre a műveletre, hogy a népszámlálás is részét képezte a közeljövőben hadra fogható állomány összesítésének részeként. Martonyi elfelejtette hozzátenni, hogy szerinte ez a "rosszabbik" forgatókönyv, és évek óta erre a "rosszabbik forgatókönyvre" készülnek.
Csakhogy amit Martonyi rosszabbik változatnak nevez, az valójában egy viszonylagosan optimista számítás. Megmondjuk, mi az igazi "rosszabbik" forgatókönyv a magyar kormány számára: az, hogy nem lesz semmiféle újrafelosztás. Ez az ukrán beavatkozás olyan lesz, mint Grúzia 2008-ban. Ott is előre behúzogatták térképen az új közigazgatási határokat, aztán a gyors orosz reakció miatt a saját határaikat se tudták tartani. Ha a NATO egy független V4-es missziónak álcázva megkezdi az energiaimport szempontjából fontos területek bekebelezését, első reakcióként egy katonai hatalomátvételre kell számítaniuk Ukrajnában. Ami az ukrán hadsereg kötődései miatt orosz katonai fennhatóságot jelent Ukrajna területének egésze felett.
Akkor a magyar kormány nem téved sokat, ez az újabb operatív törzs tényleg olyan lesz, mint a hóhelyzet. Létrehozzák, aztán nem telik el 24 óra, és nekik behavazott. Egyszerűen azért, mert a rossz irányba kötöttek alkut, és vannak olyan arrogánsak, hogy semmi mással nem számolnak.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése