2014. január 16., csütörtök

Ukrajna elfogadta a vámuniós megállapodást

Az ukrán kormány szerdán jóváhagyta a 2020-ig szóló együttműködési programot a posztszovjet vámunióval. Az ülésen Mikola Azarov miniszterelnök alaposan meg is indokolta a döntést: részletezte, milyen negatív következményekkel járt volna, ha az ország az Európai Unióval társul.
Azarov elmondása szerint az Ukrajna-EU határon a vámok eltörlése annyit jelentene, hogy az uniós termékek elöntenék az országot, mivel az ukrán agrárszektor és élelmiszeripar szinte semmilyen téren nem felel meg az EU-szabványoknak. Emiatt eleve kizárt, hogy Ukrajna az európai piacokon érvényesülni tudna, tömegével mennének csődbe a hazai vállalkozások. Mindemellett az EU által megfogalmazott követelmények a kvótarendszer mentén eleve a hazai hús- és tejtermék előállítás, valamint a zöldség és gyümölcs termesztés felszámolását jelentenék.
Azarov részletezte, hogy a hazai termelők egyszerűen nem tudnák felvenni a versenyt az európai multikkal, az államnak minimum tízszeresére kellene emelnie a hazai vállalkozások támogatásait, hogy a termelők ne menjenek csődbe. Ezzel szemben, a posztszovjet vámunióval lefektetett megállapodások keretében nagymértékű iparosítással és tömeges munkahelyteremtéssel számolnak. Államközi megállapodások garantálják a hazai gépgyártás, repülőgép- és hajóépítés, üzemanyag-előállítás, az energetika, a mezőgazdaság, az űrtechnológia, a közlekedés és a turizmus fellendülését. Ezzel szemben az Európai Unió csak tömeges munkanélküliséget, hiteleket és megszorításokat tudott volna biztosítani.
Az új együttműködés jegyében várhatóan 10-15%-al nő az ukrán export, miközben Oroszország komoly engedményt ad az üzemanyagárakból is.

http://www.hidfo.net/2014/01/16/ukrajna-elfogadta-vamunios-megallapodast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése