2014. február 12., szerda

Peking és Moszkva megépíti a világ legnagyobb hőerőművét

Kína és Oroszország közösen megépíti a Föld eddigi legnagyobb, 8 gigawatt kapacitású hőerőművét, - a beruházás mintegy 24 milliárd dollárból valósul meg, elsődleges export célja pedig az egyre növekvő energiaigényű Kína lesz.
A Keleti Energiavállalat által épített erőmű évente 30-50 kilowattal látja majd el Oroszországot is, ami a jelenlegi orosz hazai termelés mintegy 5%-a. Először egy 5 gigawatt kapacitású erőmű építéséről tárgyaltak Pekinggel, de a kínai állam javaslatára ez bővítve lett. A beruházás legnagyobbrészt Pekingbe szállít majd áramot - ott a legnagyobb az energiafelhasználás -, amihez megépül majd egy mintegy 2000 kilométer hosszú távvezeték is.
2013. második felében született megállapodás a két ország állami tulajdonú vállalatai közt arról, hogy Oroszország távol-keleti régióiban az egyre növekvő kínai energiaszükségletet fedező projekteket valósítanak meg. A kínai állam 49%-os tulajdonrésszel rendelkezik majd az erőművet működtető vállalatban, vagyis ez egy orosz állami tulajdonú projekt lesz.
Egyben az orosz Gazprom is egy a kínai állammal folytatott tárgyalási folyamat közepén tart, Oroszország a Kínába irányuló gázexportot megsokszorozhatja a következő években.
A két nagyhatalom összefonódásával a közeljövőben egy olyan eurázsiai tömb jön létre, ami energiatermelés terén nem függ se az arab világ olaj- és földgázkészletétől, se a nyugati világ termelői kapacitásától.

Oroszország Hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése