2014. március 21., péntek

Mistral mizéria Franciaországgal

Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy felülvizsgálják, leszállítsák-e Oroszországnak a két Mistral osztályú hajót. A helikopter "anyahajó" megvásárlásáról évekkel ezelőtt kötött szerződést a két ország. A szerződés összege 1.2 milliárd euró. A hajók nem teljesen kész állapotban kerültek volna át az orosz kikötőkbe, Szevasztopolba és Vlagyivosztokba, ahol az orosz szakemberek befejezték volna az orosz haditechnikához igazítást és annak telepítését. A francia fél most visszakozni akar a leszállítástól - az ukrajnai és krimi helyzetre hivatkozva.
Hídfő.net | Mistral
Moszkva nem csinált nagy ügyet a kérdésből, Dimitrij Rogozin, aki a védelmi ipar felelőse is, csak annyit nyilatkozott, ha a franciák visszalépnek, akkor vissza kell fizetniük az 1.2 milliárd eurót, és persze a leszállítás elmaradása miatti büntetéseket is. Szerinte a franciák nem fognak visszalépni, mert a pénz visszafizetése eléggé kellemetlenül érintené őket, ráadásul a két félkész hajó is a nyakukon marad.
Szerintünk sem túl sok az esély, hogy ezt most megtegyék a franciák. A francia kormánynak abban az esetben ugyanis ki kellene fizetni a gyárnak a két hajó árát, amire nem sok esély van. Mivel a kormány engedélyt adott a gyárnak a hadihajók legyártására és eladására, így a felelsősség ebben az esetben a kormányra helyeződik, és nekik kell állni a költségeket. A végén pedig két szék között a pad alá esnek, ami a legrosszabb.

http://www.hidfo.net/2014/03/21/mistral-mizeria-franciaorszaggal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése