2014. március 21., péntek

Obama kedvétől függ, hogy hozzáférünk-e a saját pénzünkhöz?

A Visa és a Mastercard előzetes bejelentés nélkül beszüntette működését az Oroszországi Föderáció területén, az általuk bonyolított átutalásokat és a készpénzfelvételt is befagyasztották. Órákkal azt követően az érintett bankok nyilatkozatai szerint már működnek az átutalások és a készpénzfelvétel is.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont nyilatkozott ennek kapcsán. Elmondta, hogy bár Oroszország fel volt készülve az ehhez hasonló támadások gyors áthidalására, az érintett bankok megteszik a megfelelői jogi lépéseket a Visa-val és a Mastercard-dal szemben.

Lavrov azt mondta,"az amerikai kollégák mostanra teljesen elszakadtak a realitásoktól. Úgy próbálják rávenni Oroszországot az együttműködésre bizonyos témákban, hogy szankciókkal fenyegetőznek."
A külügyminiszter nyilatkozata egyértelműsítette, hogy az amerikai diplomácia valamit nagyon félrenézett, mert az erő pozíciójából próbálnak tárgyalni Moszkvával. A Visa és a Mastercard lépése azt mutatja, hogy az amerikai vezetés azt képzeli, gazdaságilag térdre tudja kényszeríteni Oroszországot.
A fenti eset viszont kiváló példa arra, hogy a nyugati pénzintézetek elsősorban nem szolgáltatást nyújtanak, hanem a nyugat érdekérvényesítő eszközei, melyeket egyik pillanatról  a másikra lekapcsolnak akár az állampolgárok kárára is, ha az érdekeik úgy kívánják.
Magyarországról szerencsére már menekülnek a nyugati bankok. Aki teheti, jobban teszi, ha még 2015 előtt bezárja a nyugati bankoknál fenntartott számláit, és ehelyett a hazánkba belépő valamelyik orosz banknál nyit számlát.
A közeljövőben hazánkba is elér a keleti/nyugati frontvonal, és mint a fenti példa mutatja, az amerikai elnök kénye-kedve szerint egyik pillanatról a másikra nem fogunk hozzáférni azokhoz a pénzekhez, melyeket nyugati bankokban tárolunk. Mindenféleképpen intő példaként kell ezt kezelni.

http://www.hidfo.net/2014/03/21/obama-kedvetol-fugg-hogy-hozzaferunk-e-sajat-penzunkhoz




Új fizetési rendszer a Sberbanktól: PRO 100


Tegnap történt, hogy a Visa és a Mastercard megszüntette a fizetési rendszerük működését az Oroszországi föderáció területén. A kiszabott szankciók miatt az orosz bankok vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy a Sberbank által fejlesztett PRO 100 fizetési rendszert kell minél szélesebb körben bevezetni a lehető leggyorsabban. "A nyugati szankciók arra voltak tökéletesek, hogy végre Oroszországnak is kialakuljon és elterjedjen a saját fizetési rendszere. Erre jelenleg a Sberbank által fejlesztett PRO 100 rendszer tűnik a legalkalmasabbnak. Rengeteg orosz bank jelezte érdeklődését a rendszer iránt, ezért egyre elkötelezettebbek vagyunk annak minél szélesebb körű bevezetésére." - nyilatkozta Alexey Popov, a Sberbank alelnöke.
Hídfő.net | PRO 100
A Sberbank szóvivője hozzátette, hogy a PRO100 rendszert használó kártyatulajdonosokat nem érintik az USA által bevezetett nemzetközi szankciók. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a kártyatulajdonos PRO 100 rendszert használó banknál nyitott számlát. Év elején a PRO 100 leállását jósolták külföldi "szakemberek", szerintük alacsonyabb rátái ellenére nem volt népszerű a privát bankoknál és a kereskedelmi egységeknél. Szerintünk viszont január-február elején már bőven tudták a financiális központok is, hogy valami készül Oroszország ellen, ezért szerették még volna az orosz államot megfosztani egy jól működő fizetési rendszertől mielőbb, hogy a szankciókkal aztán hatásosabban tudják előidézni az orosz pénzügyi tranzakciók működésképtelenségét. A szankciók miatt a PRO 100 nemhogy nem lesz leállítva, hanem komoly fejlődésnek és terjedésnek indul.
Maxim Ratnikov, a taxadmin.ru elemzője szerint korábban, amíg a PRO 100 a Mastercarddal és a Visa-val együtt szerepelt a palettán, nem volt túl vonzó a számlatulajdonosok számára. Most viszont, hogy bármelyik külföldi fizetési rendszert leállíthatják Oroszországban bármikor, az orosz számlatulajdonosok számára a PRO 100 maradt az egyetlen értelmes alternatíva ha a pénzükhöz szeretnének jutni. Ratnikov hozzátette, hogy "Nagy valószínűséggel eldőlt ezzel az a kérdés is, hogy milyen fizetési rendszer legyen beépítve az orosz elektronikus útlevelekbe 2016-tól."
A tegnapi nappal a PRO 100 rendszert elfogadó bankok száma Oroszországban 14-re nőtt és a PRO 100 kártyákkal már 250.000 kereskedelmi egységben tudunk fizetni országszerte.
Javasoljuk a jövőjükkel törődő olvasóinknak, hogy a magyarországi Sberbanknál nyissanak számlát, és tartsanak rajta pár ezer forintot, hogyha a dollár / Euró lufi kipukkanna, legyen készpénz amihez hozzáférnek korlátozások nélkül.
Nagy Kálmán



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése