2014. március 21., péntek

Megölhették Welsz Tamást?

A Simon-üggyel összehozott csúcs-vállalkozó, Welsz Tamás, a mai napon egy rendőrségi autóban rosszul lett és meghalt. -ennyi áll a hivatalos, rendőrségi közleményben. A Logodi utcai irodájához mentek ki a rendőrök, ahonnét bilincsben vitték el kihallgatásra, de váratlanul rosszul lett és az életét nem tudták megmenteni. A 41 éves férfi halálának körülményeit az V.kerületi rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya vizsgálja.
Welsz neve a Simon Gábor-féle botránnyal került összefüggésbe. Együttműködésükre utaló bizonyítékokat foglaltak le a rendőrség emberei Weisz egyik irodájában tartott házkutatás során. A nyomozók az egyik széfben megtalálták Gabriel D. névre szóló, ám Simon Gábor fényképét tartalmazó bissau-guineai útlevelet, amit egy bankszámla nyitásánál használtak. Ennek segítségével nyithattak számlát a budapesti Magnet Bank fiókban, ahol 75 millió forintot zároltak a hatóságok. Ezzel kapcsolatban az ügyészség közokirat hamisítással is megvádolta Simon Gábort, aki Welszt nem hozta szóba. Több afrikai útlevél előkerült, kitöltött és kitöltetlenek, valamint fényképek a feltételezett afrikai kapcsolatokról, bűntársakról. A Fidesz média cápái már arról cikkeznek, hogy több MSZP-s politikusnak lehetnek afrikai útlevelei, amivel jelentős pénzeket mozgathattak ki az országból.

Hídfő.net | Welsz Tamás, alias Tom Wallace Paar, Bissau-guineai állampolgár
Welsz Tamás, alias Tom Wallace Paar, Bissau-guineai állampolgár. Szemmel láthatóan.

Welsz a Charity March korábbi tulajdonosa 10 évvel ezelőtt kezdett ingatlanvásárlásba Afrikában, ezen belül is Bissau-Guineában. Uruguayban és Panamában is voltak érdekeltségei, ez utóbbi országban körözés van érvényben ellene és akkori barátnője, Horthy Andrea ellen (igen, a történelmi Horthy család egyik sarja) közokirat hamisítás miatt. Tavaly nyáron vásárolta meg a Sólyom légitársaságot, ám fizetésképtelenné váltak és a korábban beharangozott közel-keleti befektetők is érdektelenné váltak. Welsz pedig lépett, akkori nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Afrikában élő, módos, magyar üzletemberek kérték meg a légitársaság megvételének lebonyolítására. Őket természetesen nem nevezte meg. A Charity March Jótékonysági Menet kft. birtokából pedig a Seychelle-szigeteki Cavalli Continental lLd.-hez került és a magyarázat megint a külföldi tulajdonosokról szólt.
Láthatjuk a fiatalon sikeres üzletembert, aki kapcsolatai révén gyakorlatilag mindent el tud intézni. Nincsen lehetetlen. Strómankodik, lop és csal, okiratot hamisít, cégeket vesz, elad vagy dönt be. Politikusokkal bensőséges viszonyt ápol, oda-vissza megy a segítségnyújtás, mindenki dúsgazdag lesz, persze mindezt az adófizetők pénzén. De egyszer csak valamelyikük megdől, így a választási kampány hevében. Itt a bökkenő. A nyomozók megtalálják a lehetséges koronatanút, aki megbuktathat egy rakás MSZP-s politikust. Gyorsan el kell varrni a szálakat. Nehogy Welsz mesélni kezdjen! Aztán egyszerűen meghal a rendőrautóban, "rosszul lesz" és kész. Nincs tovább. Nincs koronatanú. Jónéhány csaló gazazembert megizzaszthatott volna, de így nincs ügy. Megint maradt a jéghegy csúcsa.
A "váratlan" haláleset ugyanis mindent megoldott.
Detki Kristóf



Gyorsan elvarrták a szálakat - Ki védte magát Welsz halálával?


A Simon-ügy nyomozása során képbe került, majd hamis személyazonosságok előállítása kapcsán őrizetbe vett Welsz Tamás természetes halállal halt meg a rendőrautóban - ezt ma állapította meg a rendőrségi vizsgálat.
A korábban elrendelt házkutatás során Simon Gábor és más politikusok képével ellátott hamis iratokat foglaltak le Welsznél, aki őrizetbe vételét követően együttműködő viselkedést tanúsított. Mielőtt neveket mondott volna, vagy bármi olyan információt, ami tovább göngyölíthetné a hazánkban működő szervezett bűnözés felszámolását, egyik pillanatról a másikra elhalálozott egy rendőrautóban. Se külső sérülés, se idegen anyag, csak úgy hirtelen életét vesztette, mielőtt megszólalhatott volna. Ez egy cseppet sem volt gyanús az illetékes szerveknek, akik órákon belül bejelentették, hogy természetes halállal halt meg.
Ki védte magát Welsz halálával?
Normális országban egy ilyen esetet követően azonnal leváltanák és őrizetbe vennék az érintett szervek teljes felsővezetését, őrizetbe vennék az érintett párt vezető politikusait, Welsz teljes családját védőőrizetbe vennék, azt követően pedig behívnák az érintett afrikai országok nagyköveteit és magyarázatot követelnének.
Mi nem egy normális országban élünk. Itt bármikor megtörténhet, hogy akinek elég pénze van, annak 6-8 különböző személyazonossága lehet, 6-8 különböző országban személyazonosságonként milliárdos vagyonokat tárolhat, a vagyon eredetét pedig a rendőrség nem göngyölíti fel, mert aki információkkal tudná segíteni az ügy előrehaladását, azt egyszerűen kivégzik egy rendőrautóban, majd bejelentik, hogy természetes halállal halt meg.
Ez egy olyan hálózat létét feltételezi hazánkban, ami nem csak milliárdos vagyonok elsikkasztását és leosztását végzi, hanem hamis személyazonosságokat gyárt és szervezi a vagyonok külföldre mentését, emellett jogi érinthetetlenséget biztosít az érintett személyeknek azzal, hogy érdemi nyomozás elvégzése előtt elvarrja a szálakat. Vagyis bele tud avatkozni a rendőrségi munkába felsővezetői szinten, befolyással bír a bírói hatalomra és emellett végrehajtói állománnyal is rendelkezik, ami el tudja intézni, hogy valaki védett helyen, egy rendőrautóban látszólag minden ok nélkül, "természetes halállal" meghaljon.
Nem kell részletezni, milyen magas szintű összefonódásokat feltételez egy ilyen képességrendszer. Állami szintű maffiahálózatról beszélhetünk. Titkosszolgálati elemek, rendőri felsővezetés és bírói hatalom terén vannak érintettek, az említett párt pedig fedőszervezetként vesz részt a műveletekben. A Simon-ügy a hazánkban működő szabadkőműves maffia hálózatát kezdte érinteni. Ezért Welsznek meg kellett halnia, mielőtt beszélhetett volna. Ez a XXI. századi Magyarország. Pontosabban: ez a XXI. századi Európa és a nyugati világ, ahol mindent lehet, akadályok és erkölcsi korlátok nélkül. Olyan világ ez, aminek pusztulnia kell. De előtte ezernyi Simon-ügyet kell felgöngyölíteni. Egészen odáig, amíg az összes szabadkőműves maffiózó, a pártok emberei, a karhatalomba és az államgépezetbe épített embereik mind a börtönben nem rohadnak. Vagy a nép ökle által végzik, "természetes halállal".
Molnár István



Welsz kipakolt a halála előtt


A törvényi tilalomra hivatkozva hagyja legyilkosozni munkatársait a rendőrség. Közben az sem biztos, hogy elsősorban a szocialistáknak lenne okuk aggódni amiatt, hogy Welsz „borított”. Több forrásból megerősített értesüléseink szerint Welsz maga ajánlotta fel együttműködését a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYFÜ). A Központi Nyomozó Főügyészség jelölte ki a Welsz által felajánlott bizonyítékok begyűjtésére a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). Eszerint tehát Welsz nem az NNI-nél jelentkezett, az NNI emberei csupán a KNYFÜ utasításait hajtották végre. (Az NNI nem nyilatkozik, korábbi közlésük szerint náluk nincs folyamatban semmiféle eljárás Welsz Tamással szemben.)
Welsz az I. kerületi Logodi utcában lévő irodájában várta a nyomozókat, ahol különféle adathordozókat és iratokat adott át nekik. Majd közölte, hogy vannak még bizonyítékai az érdi házában is. A nyomozók autóba ültették, kivitték Érdre, ahol további iratokat és adathordozókat foglaltak le tőle, majd elindultak Budapestre, ahol a KNYFÜ kihallgatta volna Welsz Tamást. Nem bilincselték meg. Nem volt őrizetben sem.
Még az M1-M7 közös szakaszán autóztak, amikor a rendőrök észrevették, hogy Welsz egyre rosszabbul van. Az tűnt a leggyorsabb segítségnek, ha egyenesen a legközelebbi, a MOM Parknál lévő mentőállomásra viszik. Ezt tették. Az ott szolgálatot teljesítő orvosok a beérkezéstől számított 40 percig küzdöttek még az életéért, de már nem tudták a szívműködését újraindítani. Welsz lényegében már a rendőrautóban meghalt.
Több internetes portál úgy tudja, Welsz maga hívta ki a rendőröket azzal, hogy útleveleket akar átadni a részükre, s amikor a nyomozók megérkeztek a Logodi utcába, azzal fogadta őket, hogy „uraim, bevettem valamit, önök már nem tehetnek semmit”. Ha így történt volna, kizárt, hogy a rendőrök nem hívnak azonnal mentőt, vagy nem ültetik (fektetik) be saját autójukba, és nem viszik azonnal kórházba, ahol kimoshatták volna a gyomrát. Mert ha nem teszik, akkor közvetlen felelősség terhelné őket a haláláért.

Welsz egyik ismerőse ugyanakkor a Hvg.hu-nak nyilatkozva kizárta, hogy a férfi öngyilkosságot követett volna el. Az öngyilkosság-teóriát cáfolja az a tény is, hogy Welsz maga ajánlotta fel szolgálatait a nyomozó hatóságoknak, nyilván abban a reményben, hogy részletes feltáró-beismerő vallomása fejében az általa elkövetett bűncselekményekért majd enyhébb büntetést kap.
Azonban sem a rendőrség, sem a Központi Nyomozó Főügyészség nem kívánt nyilatkozni arról, hogy mondott-e ilyet Welsz a rendőröknek vagy sem. Ha igaz, amit több forrásunk is állít, jelesül az, hogy a Logodi utcai házkutatás után a rendőrök még elvitték Welszt Érdre, ahol további dokumentumokat adott át a nyomozóknak, aligha mondhatott ilyet az irodájában. Akkor biztosan nem Érdre indultak volna vele.
„Sajtóhíreket nem kommentálunk”. Kovács Viktória, az ORFK szóvivője ennyit válaszolt érdeklődésünkre. A Központi Nyomozó Főügyészség Welsz halála ügyében nem tartja magát illetékesnek, amiből következtetésként az máris levonható, hogy a Welsz halála miatt indult közigazgatási eljárás eddig nem tárt fel bűncselekményre utaló körülményeket, amelyek felderítésében a Központi Nyomozó Főügyészség berkeiben működő katonai ügyészségnek dolga lenne. Arról, hogy mikor várható a halál okának megállapítása, a BRFK szóvivője nem tudott felvilágosítást adni. (A rendkívüli haláleseteket vizsgáló egység a BRFK V. kerületi kapitányságán belül működik.) A szóvivő sejtetni engedte, hogy akkor sem lesznek majd túl bőbeszédűek, ha már tudják, mi okozta Welsz halálát. A Közigazgatási eljárásról szóló törvény ugyanis tiltja az efféle információk közzétételét, és – mint azt egy másik rendőrségi forrásunk elmondta – senki nem akar a sajtó tájékoztatásáért börtönbe menni még azon az áron sem, hogy a világhálón már legyilkosozták a Welszt szállító rendőröket (is).
Információink szerint Welsz halála után újra megjelentek a nyomozók a Logodi utcai irodában, és akkor már magukkal vitték az ott lévő számítógépeket és mobiltelefonokat is.
Minden jel szerint Welsz a halála előtt „borított”. Hogy mennyire, azaz hány évre visszamenően adta ki azoknak az adatait, akik tőle bissau-guineai útlevelet vásároltak, ma még nem tudni. Politikai körökben mindenesetre aggodalmat váltott ki annak a lehetősége, hogy az ügyészség esetleg alkut köt (vagy kötött) Welsszel. Sokak szerint elsősorban a szocialisták aggódtak, akik Simon érintettsége okán már belekeveredtek az ügybe. A Hvg.hu azonban úgy tudja, Welsz nem a szocikról akart borítani. Ismerői szerint anyagi gondjai nem voltak, amit egyebek között épp annak köszönhetett, hogy sem politikai, sem vallási, sem más alapon nem válogatott az ügyfelei között.
„A Simon-ügy állítólagos koronatanújának váratlan, tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halála egy gyanús ügy újabb gyanús fejleménye. A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy bizonyos kérdésekre választ kapjon, az igazságszolgáltatás és bűnüldözés különböző szerveinek pedig kötelessége azokra válaszolni!” – írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Gulyás József, az Együtt-PM szakpolitikusa, aki a Nemzetbiztonsági Bizottság soron kívüli összehívását sürgette.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerint azonban nyitott kapukat dönget. Az ukrajnai helyzet miatt hetente ülésező testület soron következő ülésén szándéka szerint téma lesz a Simon-ügy nemzetbiztonsági aspektusa. Az például, hogy miképpen értékesíthetett ismerői szerint közel félezer bissau-guineai útlevelet Magyarországon Welsz a titkosszolgálatok orra előtt? Vagy az történt, ami sok más esetben is kiderült, hogy a titkosszolgálatok mindenről tudtak, sőt együtt is működtek Welsszel, csak éppen más hatóságoknak nem szóltak a törvénytelen ügyletekről? Molnár reményét fejezte ki, hogy a Fidesz nem akadályozza meg az ügy esetleges titkosszolgálati vonatkozásainak a feltárását.
Útlevél schengeni pecsét nélkül
Fáy Zsolt, a Magnet Bank igazgatósági elnöke a HírTv Magyarország élőben című műsorában csütörtök este azt mondta: a bank a törvényeknek és a belső szabályainak megfelelően járt el, amikor 2013 novembere és 2014 februárja között összesen kilenc számlát nyitott magukat bissau-guineai útlevéllel igazoló ügyfeleknek. Ezek közül később csak egyetlenegyen volt kétmillió forint feletti pénzmozgás.
Fáy szerint a pénzmosás elleni törvény előírásait maximálisan betartották. Azt, hogy a kérdéses számla a Simon Gábornak kiállított bissau-guineai okmánnyal nyitott számlán történt-e, a banktitokra hivatkozva nem árulta el. (Ugyancsak titoktartási kötelezettségére hivatkozva a NAV sem erősítette meg, hogy a bank tett pénzmosásgyanús tranzakcióra vonatkozó bejelentést.)
Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a bank nem fogadhatta volna el Simon afrikai útlevelét, mivel abban nem volt (nem lehetett) schengeni beléptető bélyegző, sem Magyarország (vagy más uniós állam) vízuma. (A bissau-guineai polgároknak csak igen nehezen, többszöri ellenőrzés után adnak beutazási engedélyt az EU-ba.) Vízum és beléptető pecsét nélkül viszont az okmány olyan, mintha nem is lenne (Európában), aki ilyen okmányt mutat fel, az legfeljebb illegális bevándorlónak tekinthető.
(NOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése