2014. május 14., szerda

A Dnyeszter Menti Köztársaság is referendumot tarthat az orosz csatlakozásról

Több mint 185 ezer fő írt alá egy petíciót a Dnyeszter Menti Köztársaságban, ami követeli, hogy az ország csatlakozzon az Oroszországi Föderációhoz. Az aláírásgyűjtést civil szervezetek kezdték, de a korlátozott lehetőségek ellenére, akit el tudtak érni, szinte mindenki aláírta a petíciót. Az aktivisták mintegy 2 hét alatt gyűjtötték össze az aláírásokat, - miután a törvényhozás megkapja az íveket, köteles lesz foglalkozni a kérdéssel, vagyis jó eséllyel népszavazást írnak ki az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásról.
Korábban Nina Stanszki külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a Krím-félszigeten lezajlott népszavazás a Dnyeszter Menti Köztársaságban is felkorbácsolta a kedélyeket. Elmondása szerint az emberek nagy része ma is az orosz néphez tartozónak vallja magát és nem tartják magukat külön országnak.
Nina Stanszki, külügyminiszter
A külügyminiszter akkor többek között azzal is indokolta a népszavazás iránti fokozott érdeklődést, hogy az emberek egyre inkább fenyegetve érzik magukat Ukrajna és Moldova közé szorítva, melynek területi követelései kiújultak. Nina Stanszki annak lehetőségéről is beszélt, hogy orosz békefenntartókat hívnak az országba, hogy garantálják a szomszédos országok jelentette fenyegetés elhárítását.

http://www.hidfo.net/2014/05/14/dnyeszter-menti-koztarsasag-referendumot-tarthat-az-orosz-csatlakozasrol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése