2014. május 14., szerda

Az USA kiszorulhat a világűrből

Az Oroszországi Föderáció miniszterelnök-helyettese, Dimitrij Rogozin bejelentette, hogy Oroszország nem járul hozzá az orosz gyártmányú rakétahajtóművek további amerikai felhasználásához. Arra hivatkozott az orosz politikus, hogy nincsenek garanciáik arra, hogy hajtóműveiket kizárólag nem-katonai jellegű technológiák világűrbe juttatására használja fel a NASA.
Hídfő.net | Az Atlas-5 rakéta meghajtásáért felelős RD-180-as rakétahajtómű
Az Atlas-5 rakéta meghajtásáért felelős RD-180-as rakétahajtómű
Az utóbbi években az orosz RD-180 és NK-33 rakétahajtőművek juttatták ki a világűrbe az USA műholdjait, saját fejlesztésű amerikai hajtómű hiányában. A NASA saját bevallása szerint 2020-ig képtelen lesz kiváltani a most letiltásra került orosz technikát.
Hídfő.net | Az NK-33-as rakétahajtóműAz NK-33-as rakétahajtómű
Továbbá az Oroszországi Föderáció megvizsgálja, hogy érdemes-e neki üzemben tartania a Nemzetközi Űrállomást 2020 után is, hiszen teljesen új koncepciót fogadtak el az űrkutatást illetően. Az USA legalább 2024-ig tervezi aktívan használni az űrállomást, ezért kérte korábban a NASA az orosz Roszkozmoszt, hogy tartsa az ISS-t (International Space Station) föld körüli pályán.
Hídfő.net | Az ISS - Nemzetközi ŰrállomásAz ISS - Nemzetközi Űrállomás
Rogozin kifejtette, hogy ezek a döntések csupán szükséges válaszlépések a Nyugat szankcióra, hiszen nem Oroszország volt az, amely elsőként korlátozásokat vezetett be kifejezetten a high-tech területén. Úgy tűnik, hogy a nagyhatalmak közti konfliktus rövid távon a NASA világűrből való kiszorulását eredményezheti, hosszú távon pedig jelentékeny űrkutatásbeli és tudományos lemaradást az Oroszországi Föderációhoz képest.

http://www.hidfo.net/2014/05/14/az-usa-kiszorulhat-vilagurbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése