2014. május 14., szerda

Brutális államkötvény-visszavásárlás - az USA Magyarország bedöntésére készül?

Az Államadósság Kezelő Központ ma minden idők legnagyobb államkötvény-visszavásárlását hajtotta végre, - az idén augusztusban lejáró kötvényekből 142,1 milliárd forintnyit fogadott el 2,40%-os hozam mellett. A visszavásárlás igen nagy mértéke miatt valószínű, hogy a Templeton Alapkezelő szórta ki a magyar államkötvényeket, - az az amerikai befektetési csoport, ami a magyar államadósság tekintélyes részét fizeti, vagyis a kormány elsődleges külföldi pénzelője.
A visszavásárolt kötvényekből összesen 509 milliárd forintnyi volt forgalomban, ennek a Templeton a negyedét visszavásároltatta. Szakértők ezt az ukrán feszültségek fokozódásával magyarázzák, - a Templeton csökkenti befektetéseinek magyar piaci részarányát, vagyis menekíti a pénzét az országból. Ezt a magyar hatóságok beleegyezésével teszi, mivel az ÁKK azonnal és nagymértékben vásárolta vissza a papírokat. Igaz, nem igen tudnak mást tenni, - az USA nagyhatalom, a Templeton pedig az amerikai érdek perifériaállamokba bevásárlásának élharcosa.
Magyarország elsőszámú felvásárlója
A Templeton nagyarányú kivonulása olyan az Orbán-kormány számára, mint egy különösen nagy ostorcsapás. Az amerikai pénzcsapok részeként a Templeton pénzéből nyert mozgástérrel tudta a kormány végrehajtani többek között az olyan kampányfogásokat, mint a rezsicsökkentés vagy a közmunkaprogram. Az Egyesült Államok ezzel nyomást gyakorol a magyar kormányra, ami valamelyik újonnan bejelentett intézkedéséről elfelejtett Washingtonnal egyeztetni. Jöhetnek a megszorítások, ha nem is azonnal, de az USA a választások után láthatóan a magyar kormány anyagi mozgásterének csökkentésére törekszik.
Kevésbé valószínű forgatókönyv ugyan, de annak is minden alapja megvan, hogy a Templeton csak az első amerikai befektetési alap, ami visszavonulót fúj. Ha az amerikai befektetők elkezdik kimenekíteni a magyar államkötvényben tárolt pénzüket, az annyit jelent, hogy biztosak abban: az ország a közeljövőben fizetésképtelenné válik. Mivel az érintett kötvények augusztusban jártak volna le, ezért feltehetőleg még augusztus előtt készül olyan gazdasági támadás a magyar kormány ellen, amiről az Egyesült Államok elsőszámú pénzemberei már most tudnak, vagyis jó eséllyel ők mozgatják a szálakat. A Templeton kivonulásából ítélve ez egy olyan támadás lesz, ami Magyarország fizetésképtelenségével zárul, vagyis a befektetők ennek tudatában menekülnek; ki akarják vonni a pénzt, amíg Magyarország még fizetni tud.
Ez alapján feltételezhetjük, hogy a Templeton kivonulását a nagyobb nyugati hitelminősítő intézetek lépése fogja követni, amik sorban leminősítik majd Magyarországot. Ez a fordulat fogja jelenteni a magyar gazdaság elleni újabb támadás kezdetét, melynek célja, hogy az országot a nyugati befolyási övezetben tartsa. A hitelminősítők lépését követően feltehetőleg az IMF is megjelenik majd, hogy rendkívüli védőhálót, vagy valamilyen más hangzatos néven azonnali hitelt adjon az országnak. Mindegy, mire hivatkozva - a lényeg, hogy Magyarország nyugat felé törlesszen.
Készülnek az atlantista pénzügyi elit hatalmas ostorai. Csattanásukat megint a nép fogja megérezni. A kormány ilyen vagy olyan hitellel bármikor megmenekül, de a veszteséget ránk fogják hárítani. Ne dőljenek be a propagandának. Ami most készül, az már jó ideje készül, és bármi mást is fog mondani a média, Washington tehet róla, - mert Washington azt akarja, hogy törlesszünk, politikusaink pedig törleszkedjenek.

http://www.hidfo.net/2014/05/14/brutalis-allamkotveny-visszavasarlas-az-usa-magyarorszag-bedontesere-keszul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése