2014. május 14., szerda

Beindult az ukrán húsdaráló - újra virágzik a szervkereskedelem

A globális szervkereskedelemről nem sok hiteles információt hallani, de a nagyobb hálózatok működése mindig akkor válik láthatóvá, amikor egy-egy térségben nagyobb háborús gócpont alakul ki. A délszláv háborút és Jugoszlávia felbomlását övező időszakról tudni, hogy térségünkben ez volt a szervkereskedelem virágkora, amit egyes hálózatok a háború vége után is folytatni próbáltak. 2001-ben Moldova véget vetett a csecsemők örökbefogadásának, amire addigra teljes kereskedelmi ágazat épült ki az országban és Kelet-Európában. A vádak szerint az örökbefogadást követően az újszülötteket élve feldarabolják, szerveiket eladják az európai és közel-keleti vevőknek. A Ha'aretz izraeli napilap szerint Románia akkoriban hasonló vádakat vizsgált Izrael kapcsán, az ügy végére be is tiltották az újszülöttek örökbefogadását szegényebb házaspárok számára, mert több esetben az örökbefogadott gyermekek nyomtalanul eltűntek. Az amerikai hatóságok pedig beszámoltak egy teljes szervkereskedelemmel foglalkozó szervezett bűnözői csoport felszámolásáról, ami Moldovában végzett két éves "betakarítást" és az Egyesült Államokban volt elosztóközpontja.
Egyesek antiszemitizmusra hivatkoztak már a tények közlése kapcsán is, amikor a vitatott időszakban az Ukrajna Hangja és az Ukrinform beszámolt egy ukrán vendégmunkás esetéről, aki Tel Avivban rejtélyes körülmények közt meghalt, a holttestet pedig szív nélkül találták meg. Pedig Izrael már a nyugati média szerint is a globális szervkereskedelem központja. Ukrajna második helyen áll Izrael után.
Ukrajnában akkoriban virágzott a szervkereskedelem. 2002 augusztusában három ukrán orvost állítottak bíróság elé Lvovban szervkereskedelem vádjával. A gyanúsítottakról bebizonyosodott, hogy közúti balesetek áldozatainak szerveit értékesítették, - helikopterekkel szálltak ki az áldozatokhoz, hogy a szerveket közvetlen a halál után eltávolíthassák, amiket később a helyi kórházban tároltak. Akkori áron 19000 dollárt kértek egy szervátültetésért.
Szervátültetés - A délszláv háború idején tucatjával jöttek létre az újabb klinikák Kelet-Európában
Egy ausztrál napilap szintén abban az évben beszámolt arról, hogy szervkereskedők nyíltan árulják a Bosznia-Hercegovinából betakarított emberi szerveket. Az árusítás addigra teljesen nyíltan folyt, újsághirdetéseken keresztül, átlagosan 68000 dollárt kértek egy emberi szervért.
A New York Times szerint is Jeruzsálemben a Hadassza Egyetemi Kórházban van egy nemzetközi szervkereskedelmi hálózat központja. Az izraeli hatóságok pénzelték a nagyobb "betakarítási" műveleteket, ami több esetben is kiütközött, amikor a kórház beszerzési igény vagy elszámolás nélkül is aránytalanul nagy összegeket kapott a kormánytól, látszólag a semmire. Az egyetemi kórházban működő orvosok szerint 244, szervátültetésben részesült páciensből 60 nem rendelkezett donorral, a szervet idegentől, más forrásból vették. A páciensek 25%-a részt vett ebben a nemzetközi szervkereskedelmi hálózatban, ami a kórház és az izraeli kormány támogatásával működik a mai napig.
Izraelből a páciensek egy része Kelet-Európába utazik az orvosával együtt, hogy itt hajtsák végre a szervátültetést. A szerv-turizmusként ismert jelenségben a teljes régióból vesznek részt klinikák. A térségünkben végrehajtott izraeli szervátültetések akkoriban Macedóniában, Bulgáriában, Koszovóban és Jugoszláviában helyi üzletemberek támogatásával történtek, a helyi oligarchák segítségével alakították ki az együttműködésben részt vevő klinikák hálózatát. Mindez a délszláv háború vég felé, Jugoszlávia felbomlásának időszakában történt, vagyis az izraeli orvosok háborús térségben szervezték meg a szervkereskedelem hálózatát helyi üzletemberek támogatásával. Nem nehéz kitalálni, hogy háborús időszakban honnan származtak a beültetett szervek.
Ahol kereslet és "kínálat" is van, oda gyorsan megérkeznek a "kereskedők" is
Az iraki háború idején egy fehér ember veséje 2700 dollárt ért Törökországban. Az iraki, vagy indiai veséért 1000 dollárt fizettek. Nehezebben beszerezhető szervért a páciens 150000 dollárt is fizetett. Az afganisztáni és iraki elhúzódó háború nem véletlen volt elhúzódó, ezek az "üzletemberek" ráéreztek, hogy a helyi civilekből holtan azonnal több pénzt tudnak kihozni, mintha munkahelyeket teremtenének és hosszú éveken át foglalkoztatnák őket. A CBS News akkoriban megszellőztetett egy hírt, a világ másik feléről szállított szerveket Mexikóban is értékesítették, de ott már 1 millió dollárt kértek egyetlen veséért. Nem-egy esetben az eBay-en is feltűntek emberi szervek, a licitálás egy alkalommal 100000 dollárig jutott el, de volt, aki 5,7 millió dollárért adott el egy vesét az interneten.
Most Ukrajna újra a szervkereskedelem központjává válhat. Az amerikai zsoldosok érkezése Ukrajnában biztosítja, hogy ezek az izraeli "üzletemberek" zavartalanul folytathassák tevékenységüket Nyugat-Ukrajnában. A klinikákat az illegitim ukrán kormány zsoldosai biztosítják, felkelés a védett helyeken garantáltan nem lesz. Ahogy a délszláv háború idején, most is a helyszínre érkezhetnek az izraeli szervkereskedők, akik Ukrajnában dögkeselyűként repülnek rá a friss holttestekre, amiből az eltávolított szerveket Nyugat-Ukrajnában párezer dollárért, távolabbi országokban drágábban adják el. Az ukrán katona holtteste ebből a szempontból ugyanolyan értékes, mint a civil áldozatoké, vagy a kelet-ukrajnai felkelőké. Mindegy, csak rövid idővel a halál után be tudják takarítani az "árut". Ezért folytatódik a kijevi junta agresszív fellépése Kelet-Ukrajnában. Ezért nem is próbálkoznak a felkelők teljes kifüstölésével egyetlen városból se. A kelet-ukrajnai önvédelmi alakulatok rendszerint ellenőrzőpontok elleni kisebb rajtaütésekről számolnak be, utána a hírekből hallani, hogy a kijevi csapatok visszavonulnak. Vajon miért? Beindult az ukrán húsdaráló. Minél tovább tart a háború, annál nagyobb a profit. Minden úgy történik, mint Albániában Jugoszlávia összeomlása után.

http://www.hidfo.net/2014/05/14/beindult-az-ukran-husdaralo-ujra-viragzik-szervkereskedelem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése