2014. május 1., csütörtök

Blackwater, Greystone, és a privát katonai cégek - kik ők?

A kérdésre a rövid válasz: az újfajta háborúk megvívói. A privát katonai cégek létrehozása és alkalmazása egyre sürgetőbb lett az Egyesült Államoknak, miután a nyílt katonai erő alkalmazását nyomós indok nélkül, csak a Truman-doktrína módosított változata alapján egyre jobban kezdte elitélni a világ a 2000-es évek elején. A Truman-doktrína szerint az Egyesült Államok nem tűri el a második világháború után kialakult status quo erőszakos megváltoztatását, és gazdasági, illetve katonai segítségnyújtással beavatkozik azon országokban, ahol a kommunizmus térhódítása fenyeget. Mivel kommunizmus kvázi már a hidegháborús fogalom szerint nincs, az USA a Truman-doktrínát úgy alkalmazza, hogy beavatkozik bárhol, ahol az érdeke kívánja, hogy a világhatalmi szerepe megmaradjon.
Az Államoknak ki kellett találnia egy megoldást, amivel rá a gyanú árnyéka se vetődhet az ilyen beavatkozások folyamán. A megoldás a privát katonai cégek lettek.

Hídfő.net | Blackwater alkalmazottak, Irak, 2000-es évek közepe
Blackwater "alkalmazottak", Irak, 2000-es évek közepe.

Hogy tesztelték ezt a megoldást? A Blackwater irakban mutatkozott be. Védelmi és biztosítási feladatokat láttak el eleinte. Ilyen volt a Bagdadban található iráni nagykövetség mellett történő robbanás helyszínének a biztosítása. Az USA vezetése látta, hogy ezeket az embereket kiválóan lehet használni, mert könyörtelen zsoldosok. A Blackwater "alkalmazottai" 2005-2007 között csak Irakban 195 alkalommal keveredett tűzharcba, az ezeket vizsgáló bizottság megálapította, hogy 163 esetben a 195-ből a blackwater alkalmazottak adták le az első lövéseket. A legismertebb incidens, amikor 2007. szeptember 16-án a Blackwater egyik osztaga a bagdadi Nisour téren lövöldözésbe kezdett, ennek 17 iraki halottja lett a civilek közül további 20 embert pedig megsebesítettek. Egy Blackwater alkalmazott se sérült meg ez az incidens során.

Hídfő.net | 2005. július 5, Bagdadban a Blackwater "biztosít"
2005. július 5, Bagdadban a Blackwater "biztosít" - a kép nem illusztráció.

Hogy működik ez a gyakorlatban manapság? Van egy állam, amire az atlantistáknak szüksége van, az állam ásványkincsei, fekvése, vagy bármi más miatt. Ebben az államban lefizetésekke, pozíciók ígérgetésével ráveszik a mindenre kapható politikai söpredéket, hogy kezdjen el lázongani valami mondvacsinált indokra hivatkozva. A második fázisban megjelennek a tüntetők között a "még elégedetlenebb", fegyveres tüntetők is. Ők már a privát katonai cégek emberei, helyi lakosnak öltözve. Ezek az emberek eddig is ott voltak, és a kormány ellen fellépő politikai söpredéknek adtak szervezési és kiképzési tanácsokat, valamit a nyílt színrelépés előtt kiépítik az utánpótlási vonalaikat. A nyílt színrelépés, mint harmadik fázis, itt már nincs se álruha, se semmi, nyíltan katonáknak öltözve akcióznak a privát katonai cégek osztagai a célországokban, csak azonosító nélkül, gyakran a helyi szervek egyenruhájában. Lásd Ukrajna, illetve Venezuela.



http://www.youtube.com/watch?v=IpI06OLdHOM Donyeck, 2014. április 8. Oroszpárti tüntetés mögött felbukkanó jelzés nélküli katonák.



A Blackwater céget 1997-ben alapították, 2009-ben átnevezték Xe Services-re, majd 2011-től Academi néven futnak. 2010-ben a céget megvette egy máig ismeretlen "befektetői csoport".

http://www.hidfo.net/2014/05/01/blackwater-greystone-es-privat-katonai-cegek-kik-ok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése