2014. május 1., csütörtök

Törökországban kiújult a felforgatás - ki mozgatja a szálakat?

Törökországban felforgatásba torkollott a május 1-i felvonulás - Isztambulban mindenfelé erős a rendőri jelenlét, mert a felvonulás kormányellenes tüntetéssé alakult. A tömeg követelni kezdte a megszorító intézkedések visszavonását, majd több helyszínen is minden előzmény nélkül Molotov-koktélokkal kezdték dobálni a rendfenntartókat. A rendfenntartás könnygázzal és gumilövedékekkel válaszolt, a tömegoszlatás nagyon hamar utcai harcokká fajult.
A szokásos viselet - ahogy Kijevben is történt
Ilyen helyzetekben látható, hogy a tömeget valaki kívülről manipulálja. A felvonulás eredeti célja elsikkadni látszik, arra már csak néhány transzparens emlékeztet. A provokátoroknak pedig nagyon könnyű a dolga, mert a kormány intézkedéseit a társadalom többsége ellenzi. Ennek ellenére egyértelmű, hogy a török kormány már nagyon hosszú ideje egy elnyúló nyugati felforgatási kísérletet hiúsít meg.
Korábban az internetes közösségi hálókon kormánypolitikusok lehallgatott beszélgetései kezdtek terjedni. A Twitter működését átmenetileg be is tiltotta a kormány és elérhetetlenné tették a török internetezők számára, de a bírói hatalom enyhítő döntését követően a tiltást kénytelenek voltak feloldani. Az Erdogan elnök korrupciós ügyeit kiteregető felvételek valószínűleg külföldi forrásból kerülnek a társadalom elé.
A nyugati országok meg akarják kaparintani a Törökország keleti részén található földgázlelőhelyeket, hogy az Európai Unió a Nabucco projekt újraindításával tudja kiváltani az orosz gázimportot. Törökországban emiatt gyorsultak fel az események: az ország keleti részén a lakosság többsége kurd nemzetiségű, és Kurdisztán kiszakításával, valamint független államként elismerésével a nyugati vállalatok hozzájutnak Törökország olyan földgáz- és olajkészleteihez, melyet a török kormánytól nem kapnak meg.
Az Erdogan-kormánynak köszönhetően Törökország évekkel ezelőtt kihátrált a Nabucco projektből, ami így forrásainak nagy részét elvesztette és ellehetetlenült a megvalósítása. A British Petroleum és más nyugati vállalatok azt követően megvették a kitermelési jogot a kurd többségű terület helyi vezetőitől, így mostanra a török kormány sem fér hozzá saját természeti kincseihez, amit nem egy esetben a függetlenedő Kurdisztán fegyveres milíciái ellenőriznek. A nyugati országok pedig könnyen előkeríthetik a török kormány tagjainak kompromittáló anyagait, hiszen az Erdogan-kormány korábban a nyugati érdek gátlástalan kiszolgálását végezte, és ezért cserébe nyugatról zsebbe kapott hatalmas pénzeket. Most azok tálalják ki a török kormány tagjainak korrupciós ügyeit, akik korábban magát a korrupciót kezdeményezték.

http://www.hidfo.net/2014/05/01/torokorszagban-kiujult-felforgatas-ki-mozgatja-szalakat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése