2014. május 22., csütörtök

Bulgária: párhuzamok Magyarországgal

Bulgária, mint Oroszország legfőbb szövetségese az Európai Unióban, 2007 óta szenvedi az Unió áldásait. Most, az EU parlamenti választások kapcsán jönnek ki leginkább ugyanazok, de legalábbis nagyon hasonló érdekellentétek, amik a két nagy hatalmi tömb egymáshoz feszülésének a kritikus vonalán érződik. Ez a kritikus vonal a Magyarország - Szerbia - Bulgária tengely. Minden, ami ebben a régióban történik, nem történik másért jelenleg, csak az orosz befolyás csökkentése miatt az uniós határok mentén.
Hídfő.net | Oroszország, BulgáriaEgy férfi orosz és bolgár zászlókat ábrázoló transzparenst feszít ki egy szovjet katonai elmlékműre, a felirat: "Testvéri országok". 2014.05.09.
Mind Szerbia, mind Bulgária Oroszországhoz kulturálisan és gazdaságilag igen erős szálakkal kötődik, hazánk inkább energiaellátás miatt kötődik Oroszországhoz. Magyarországban és Bulgáriában is közös, hogy tudják a politikusok: ha nem akarják, hogy az Oroszország - EU egymásnak feszülés ütközőállamaként elporladjunk, akkor ki kell bizony szolgálni mindkét hatalmi tömböt. Ezt eleve meg lehetett volna előzni, de ez nem ennek a cikknek a témája. Legyen elég annyi, hogy "bizonyítottak" a mérsékelt és a radikális atlantisták már ebben az országban, eleget.
Bulgáriát az EU vezetői próbálják eltántorítani orosz szövetségesétől, hiszen az eredeti cél is az volt Bulgária 2007-es EU csatlakozásával, hogy Oroszország elveszítse az utolsó szövetségesét is az Unió perifériáján, Szerbia pedig körül legyen zárva pusztán EU-s országokkal, így kénytelen legyen lemondani a nyomás hatására orosz szövetségeséről. Ennek a stratégiának ellentmond, hogy a bejelentett EU szankciókhoz Bulgária nem csatlakozott, sőt, mereven elutasította azt, és a Déli Áramlat vezeték a Fekete-tengerről Bulgáriába lép be, majd Szerbián és hazánkon keresztül eléri Ausztriát és/vagy Szlovéniát. Ezzel az Unió geopolitikai céljai, amihez Bulgáriát akarták használni, korlátozottan sikerültek csak.
Bulgáriának is, akárcsak hazánknak törékeny a gazdasága, és az EU-s lélegeztetőgép nélkül bizony igencsak sanyarú lenne a lakosság sorsa. Az Uniós belépés miatt lebontottunk illetve visszafejlesztettünk rengeteg iparágat, köztük az élelmiszeripar és mezőgazdaság volt a fő vesztese ennek a "kapcsolatnak". Bulgária is hasonló cipőben jár, jelenleg az országban zajló fejlesztések 65%-a EU-s pénzből zajlik, és 62%-a a teljes kereskedelemnek Uniós országokkal kapcsolatos. Az orosz befolyás ezzel szemben nem lebecsülendő, hiszen Bulgária atomerőműve, akárcsak hazánké, szovjet típusú, orosz fűtőanyaggal működik, akárcsak Paks. Bulgária 86%-át a felhasznált gáznak orosz forrásból nyeri, így elmondjatjuk, hogy az alapvető létkörülményekhez az Oroszországgal ápolt jó kapcsolatok járulnak hozzá.
Bulgária a kiutat szitén a kelet felé nyitásban keresi, az országot az Unióba nem mások miatt, mint geopolitikai célok elérése érdekében rángatták bele, akárcsak Magyarországot. Utána tönkretették a gazdaságot és az élelmiszeripart, ami egy ország függetlenségének a legelső állomása, hiszen a népesség élelmezése a legelső megoldandó feladat. Ezzel az egyszerű trükkel tartja Brüsszel fogságban a kelet-európai országokat, nem mellesleg a költségvetési elvonással párosítva ez a fegyver halálos minden, az Unióból menekülni vágyó országnak.
Mi a megoldás, van-e megoldás? Van. Folyamatosan közöljük.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése