2014. május 13., kedd

Franciaország nem mondja le a Mistral-üzletet az oroszokkal


"Franciaország nem óhajtja felmondani az 1.2 milliárd eurós Mistral helikopter hordozó üzletet az orosz állammal." - jelentette ki Francois Hollande francia elnök a legutóbbi találkozóján Angela Merkellel. Hollande ezzel teljesen az előrejelzésünk szerint jár el. Hollande továbbá kijelentette, hogy "Az üzletet még 2011-ben kötöttük, így a mostani szankciók arra nem lehetnek érvényesek. A Mistral hordozók nem részei az EU szankcióknak, ráadásul már ki lettek fizetve. Franciaország mindent meg fog tenni, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit az oroszok felé."
Hídfő.net | Mistral helikopter hordozó. Mistral helikopter hordozó.
Victoria Nuland, az Egyesült Államok államtitkára kifejezte egyet nem értését a francia-orosz üzlet megvalósulásával kapcsolatban még május 8-án, és John Kerry amerikai külügyminiszter is jelezte, hogy a francia félnek ki fogja fejteni az aggályait ezzel kapcsolatban a hamarosan következő normandiai partraszállás napi ünnepségen.
A Mistral üzlet volt Oroszország első külföldre irányuló fegyvervásárlási üzlete a hidegháború vége óta, 1000 munkahelyet hoztak létre csak emiatt francia hajóépítő üzemekben. Ez a tény gyaníthatóan többet ér Hollande elnöknek, mint Kerry külügyminiszter aggályai.

http://www.hidfo.net/2014/05/13/franciaorszag-nem-mondja-le-mistral-uzletet-az-oroszokkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése