2014. május 13., kedd

Washington nyílt megszégyenítése a demokratikus rendezés


Ma délelőtti plenáris ülésén az orosz Állami Duma képviselői kifejezték támogatásukat a dél-kelet-ukrajnai népszavazások kapcsán. A referendum egyértelműen aláássa az illegitim kijevi kormány maradék "hitelességét", főként azután, hogy Oroszország és Kína is mostanra elismerte a referendum eredményeit. Az Állami Duma elnöke, Szergej Nariskin bejelentette, hogy Luganszk és Donyeck régiók népszavazása kísérlet arra, hogy a város békés polgárai megvédjék magukat a kijevi junta agresszív fellépésétől. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati politikusok nem a szavazás eredményét vagy hitelességét kell bírálják, hanem azt vegyék tudomásul, hogy a referendum kizárólag Kijev agresszív fellépésének eredménye. Nariskin elmondása szerint Kijev bűncselekmények sorozatát követi el, nyíltan támogatja a kelet-ukrajnai lakosságot terrorizáló, oroszellenes szélsőjobboldali csoportokat, és azokat nem csak fegyverrel látja el, de integrálja az erőstruktúrákba.
Az Igazságos Oroszország párt vezetője, Szergej Mironov gratulált a délkeleti lakosok jó választásához. Mint elmondta, ők tiszteletben tartják a keleti régiók népének véleményét és elfogadják az eredményeket. Mironov szintén elmondta, hogy ezzel a referendumon résztvevők a kaotikus helyzet békés rendezésére tettek kísérletet. Kijev azonban továbbra is az erő pozíciójából kezeli a kelet-ukrajnai lakosságot. Mironov felhívta a figyelmet arra, hogy a népszavazás egyértelműen mutatja, nem elszigetelt szeparatista csoportok tevékenységéről van szó, az elszakadás a többségi lakosság támogatását élvezi.
Mi igazán nem erőltettük, de ha ez a nép demokratikus döntése, ám legyen...
Moszkva "lassú politikája" meghozza eredményét. A dél-kelet-ukrajnai régiók elszakadása a nemzetközi politikában is támadhatatlan. Ukrajnában háború van, az ország feldarabolásának mikéntjét katonai erőviszonyok határozzák meg, ennek ellenére a diplomáciában is háború zajlik a közvélemény meggyőzéséért az új határvonalak felállítása kapcsán. Ebben a diplomáciai háborúban Moszkva verhetetlen pozíciót vett fel. A nyugati országok semmilyen értelmes indokot nem tudnak felhozni az eredmények hiteltelenítésére, hiszen a kelet-ukrajnai lakosság saját véleményét referendummal kinyilvánította, eközben egy demokratikusan meg nem választott csoport, ami kormánynak mondja magát, fegyveres erővel lép fel és terrorizálja a lakosságot. A referendum nyitott volt a nemzetközi megfigyelők számára, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az Index liberálisai is eljutottak Donyeckben a szavazófülkékhez. A szavazás lebonyolítását egyedül Kijev fegyveresei akadályozták néhány helyen, ahol elfoglalták a szavazóhelységeket és nem engedték be a választókat. Vagyis a folyamat egészében egyedül Kijev nyugati bábkormánya az antidemokratikus tényező.
A kínai politika szintén pozitív reakciót adott a referendumra. Kína helyettes külügyminisztere kommentálta a történteket, és elég világosan fogalmazott, azt mondta, Ukrajna saját belső ügyeit az ukrán állampolgárok kell rendezzék, és erre a referendum megfelelő megoldás. Kína hivatalos állásfoglalása, hogy a referendum ukrán belügy, a kínai külpolitika pedig nem avatkozik be más országok belügyeibe.
A nyugati országok újabb szankciókkal és fenyegetőzéssel reagáltak. Pedig éppen ezzel teszik nevetségessé magukat, éppen ezzel hangolják maguk ellen a közvéleményt. Washington mindezidáig semmilyen eredményt nem ért el a fegyvereivel Ukrajnában. Mire az ország stabilizálódik, az orosz határ párszáz kilométerrel közelebb lesz Európához, Ukrajna nyugati felének pedig mostanra összeomlott minden illúziója a nyugati jóléttel kapcsolatban, ami miatt kezdetben a Majdan téri felforgatást ha kevesen is, de támogatták. Washington vesztesként kerül ki ebből a konfliktusból is, és ez a tendencia egészen odáig folytatódni fog, amíg meg nem tanulják, hogy már nincs elég erejük más nagyhatalmakkal az erő pozíciójából tárgyalni. Nem véletlen alakul a helyzet úgy, ahogy. Az ukrán felforgatás demokratikus rendezése Washington nyílt megszégyenítése, mert a demokratikus rendezés mögött újabb katonai vereség van.

http://www.hidfo.net/2014/05/13/washington-nyilt-megszegyenitese-demokratikus-rendezes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése