2014. május 13., kedd

Kilakoltatás: van, akinél szabad a vásár


Elfogadta a parlament a kilakoltatási moratórium határidő nélküli meghosszabbítását, de ez a rendelkezés kizárólag a devizahitelesekre vonatkozik. A bajba került forinthiteleseket így semmi sem védi lakásuk elvesztésétől. Jövőre ráadásul már a kvóta sem korlátozza a kilakoltatásokat.

Miközben a szokásos téli kilakoltatási moratórium (ami most április 30-án járt le) minden bajba került adós elleni intézkedést megakasztott, most csak a devizahitelesek várhatják nyugodtabban a következő hónapokat. A parlament által tegnap elfogadott, a kilakoltatási moratórium határidő nélküli meghosszabbításáról szóló – már a kihirdetésre váró – törvénymódosítás ugyanis csak rájuk vonatkozik. Ezzel az intézkedéssel egyébként a kormány tulajdonképpen már meg is szegte azt a többször hangoztatott ígéretét, hogy a forintban eladósodottak nem járhatnak rosszabbul, mint a devizások.
A forinthitelesek így azokkal a devizásokkal esnek egy tekintet alá, akikre hitelcsalást bizonyítottak rá. A most meghosszabbított moratórium ugyanis a törvény szerint (továbbra is) csak azokra a deviza jelzáloghitelesekre vonatkozik, akiket nem ítélt el a bíróság hitelezéssel kapcsolatos visszaélés miatt. A többi devizásnak azonban akkor sem félnie, ha amúgy most egyéb kötelezettség vagy devizakölcsön miatt kellene lakásukat elhagyniuk. Kivétel azonban akad. Egy módosító szerint ugyanis, ha az árverési vevő az önkormányzat vagy az állam, akkor a devizahiteles is kilakoltatható. Feltétel, hogy két éven belül felújítják és pályázat útján másnak kiadják azt, hogy – mint az indoklásban olvasható – a közösségek a közterhekhez hozzájáruló családokkal bővüljenek.
A munkanélküliség nem válogat
Az adatok szerint amúgy a forinthitelesek közül is sokan vannak nagy bajban. Ez logikus is, hiszen – mint azt az Intrum Justitia felmérése is mutatja – a fizetésképtelenségért az adósok 43 százaléka a munkanélküliséget, 21 százaléka pedig az alacsony jövedelmet okolja. Ezen a téren pedig minden hiteles egyaránt szenved.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2013-ban a forintos lakáshiteleknél már 204 milliárd forintnyi volt az egy évet meghaladó fizetési késedelem. További 190 milliárd forintra rúg az az állomány, amelyben a forintadósok valamilyen banki segítségre szorultak. Viszonylag sokan kerültek bajba még az állami támogatású lakáshitellel rendelkezők közül is (összesen majdnem 36 milliárd erősen problémás kölcsönről beszélhetünk).
A 90 napon túli tartozások (ezeknél már ráküldhetik a bankok az adósokra a végrehajtót) arányát már követjük egy ideje. Tény, hogy 2013 utolsó negyedévében a devizahitelek esetében romló adatok a forinthiteleknél kis javulást mutattak (lásd táblázatunkat). A számok azonban még mindig arra utalnak, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek kategóriájában a forintosok nagyobb arányban vannak bajban.
(azenpenzem)
Bal-Rad komm : “…a kormány tulajdonképpen már meg is szegte azt a többször hangoztatott ígéretét, hogy a forintban eladósodottak nem járhatnak rosszabbul, mint a devizások…mint az indoklásban olvasható – a közösségek a közterhekhez hozzájáruló családokkal bővüljenek…a szabad felhasználású jelzáloghitelek kategóriájában a forintosok nagyobb arányban vannak bajban…a fizetésképtelenségért az adósok 43 százaléka a munkanélküliséget, 21 százaléka pedig az alacsony jövedelmet okolja.”
-Gyakorlatilag ebben a négy mondatban minden benne van!
A HATALOM összes ármánysága és mohósága, a bedőlt hitelek okai. Nyilvánvaló, hogy a döbrögista horda a devizahitelesek és a forinthitelesek “összeugrasztására” játszik, az oszd meg és uralkodj elve mentén!
Hogy ez mennyire fog sikerülni?-meglátjuk!
Ám az biztos, hogy a probléma olyan ponthoz érkezett, ami fordulópontot fog jelenteni!

Nem túlzás kijelenteni: BANDITISZTÁN VÉRZIVATAR ELŐTT ÁLL!


https://www.youtube.com/watch?v=gkKIF68ojLE



Újra a liberalizmus kísérti az Országházat


A harmadik Orbán-kormány alatti parlament összeállását követően azonnal szavaztak a képviselők a kilakoltatási moratórium határozatlan idejű meghosszabbításáról. A korábbi SZDSZ-es Fodor Gábor volt az egyetlen, aki nemmel szavazott és ezzel kifejezte, hogy a nyugati pénzintézetek oldalára áll és támogatja a hitelkárosultak kilakoltatását.
Fodor Gábor a Liberálisok nevű párt egyetlen parlamenti képviselője, így okkal nevezhetjük A Liberálisnak. A Liberális azért hozta létre a pártot, hogy korábbi pártja, az SZDSZ tartozásainak visszafizetése nélkül is beszivároghasson a parlamentbe, anélkül, hogy az állami vagyon elherdálását rajta számonkérnék. Mint a mai szavazás is mutatja, ott azonnal megkezdte kártékony tevékenységét. A 178 képviselőből egyedül ő merte megtenni, hogy többgyermekes családok és nyugdíjasok otthonának elvétele kapcsán a szerződéskötés szabadságáról beszélt.
A szerződések egyoldalú módosításának szabadsága. A bank számára.
Az ilyen lépésekre már lehet mondani, hogy "nem vak az a ló, csak bátor". Fodor Gábor sokadszorra próbálná meg ugyanazt, de már többedszerre ütközik falba. A magyar társadalom az utóbbi tíz évben végre kiábrándult az amerikai álomból és hangosabban kezdte követelni a rendet, a megélhetés biztonságát. Egyelőre nem tudni, hogy Fodor Gábor vak, vagy csak bátor. Ez majd akkor fog kiderülni, ha a parlament zárt falain kívül is mer mondani ilyen dolgokat. Valószínűleg nem fog. Azt viszont egyértelműsítette a szavazás eredménye, hogy A Liberális valamelyik, a devizahitelezésben fokozottan érdekelt nagybank lobbi-tevékenységének köszönhetően lett az utolsó pillanatban beinjektálva az ellenzék sorai közé, hogy a parlamentben szavazatával a nagybank érdekének hangot adjon. Az ellenzéki összefogás mekkora anyagi támogatása függött attól, hogy Fodort hajlandók-e az utolsó pillanatban feltenni a választási listára? Valószínűleg tekintélyes összeg került valakinek a bankszámlájára, - azé a valakiére, aki Fodor listára kerülésére rábólintott.
A magyar nép hangja egyre hangosabb, mostanra már az MSZP sem mert a moratórium meghosszabbítása ellen szavazni. Ilyen körülmények között igen sok pénzbe kerülhetett, hogy A Liberális megint a parlamentben van, hogy a magyar nép ellen szavazzon. „A végrehajtás határidő nélküli felfüggesztése a jogbiztonságot veszélyezteti és ellentétes a szerződéses szabadsággal, ezért nemmel szavazok a Fidesz újabb devizahiteles mentőakciónak álcázott időhúzására” – írta. Fodor szerint az új törvény szerződésszegő magatartásra ösztönöz. Szerinte a szerződés mindenek felett áll és mindennél fontosabb. A magyar családoknál is. Ő volt A Liberális. Pártjának támogatottsága mutatja, hogy hányan kérnek belőle.

http://www.hidfo.net/2014/05/13/ujra-liberalizmus-kiserti-az-orszaghazat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése