2014. május 2., péntek

Lettország 23 éve a "szabadságban"

Az elmúlt 23 év Lettországban nem telt unalmasan. Az ország vezetése el volt foglalva a komoly feladattal, hogy minnél magasabbra tornásszák az államadósságot. Ez olyan sikeres volt, hogy jelenleg 9.1 milliárd euró államadóssággal büszkélkedhetnek a lettek, ez annyit tesz, hogy minden egyes lettre ~4500 euró adósság jut. Ez 1.350.000 forint megközelítőleg (Lettországnak hozzávetőlegesen 2.100.000 lakosa van).
Emellett a lettek is küzdenek a Magyarországra is jellemző problémával - történetesen hogy gyakorlatilag népvándorlás formájában hagyják el a lettek az országot. Mérések szerint az elmúlt 10 évben 500.000 lett hagyta ott szülőhazáját, ez a jelenlegi népesség 25%-a (!). Nemvéletlen ez a "sikersztori". Az oka a Magyarországon is jól prosperáló atlantizmus. Az atlantizmus ott is olyan teljesít, csak biztosan a lettek nem - gondolhatják Brüsszelben. Természetesen Lettország atlantista csapdába való csalogatását a nyugati sajtó folyamatosan sikersztoriként adja elő, hozzávetőlegesen félévente magasztalva a lett "csodát".
Ez a "csoda" mára már annyira sikeres, hogy a kormány épp kétkézzel szórja a pénzt, most épp Daugavpilsben épül egy új sportcsarnok, 17 millió euróért. Úgy látszik, a lettek látták a magyar stadionépítési mániát, és gondoltak egyet: "Hejj, ezek a magyarok, lám lám, hiába a 80%-os államadósság, mernek ezek stadiont építeni". Hát építenek ők is. Biztos ott is rendben van az oktatás, az egészségügy, akárcsak nálunk. Daugavpils városa félig üres az ott élők szerint aki elment, majdnem mind Angliában dolgozik, küldik haza a pénzt. Mert a sportcsarnok kiemelt prioritás, arra kell költeni az adófizetők pénzét. De valamiből enni is jó lenne.
Hídfő.net |
Daugavpils egyeteme - jó is hogy képzik a szakembereket, Londonba biztos kelleni fog.
Nemkell félteni a letteket, feltalálják ők magukat még a nagy atlantizmus közepette is. Rigában jól megy a feketegazdaság, a prostitúció a drogkereskedelem, akárcsak Budapesten. Talán lehet, hogy itt az ideje egy testvérvárosi címnek is, hiszen a bűnözők tudnának jó tippeket adni egymásnak. Vagy a politikusok. Két "Hogy vegyünk fel még több hitelt" szeminárium között megvitatnák, hova lett az ország lakosságából 500-500.000 fő, a "kiváló" gazdasági és rendészeti intézkedések miatt.
Lettország természetesen NATO-tag, ahogy egy jó atlantista államhoz illik. Enélkül manapság már nem lehet meglenni, létszükséglet. Érthető módon a brüsszeli urak Lettországban is bevezettették az eurot. Ennek persze semmi más oka nem lehet, hogy majd amikor kilóra veszik meg az országot, akkor ne okozzon nekik többletfeladatot a földek és házak árainak eurora való átváltása a lett lat-ból, ami a régi pénznem volt.
Kinek kellhet vajon Lettország földje, hogy onnan is elüldözik a lakosokat, akárcsak Magyarországról, hogy csak a védtelenek és az öregek maradjanak?
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése