2014. május 16., péntek

Szabotás áldozata lehetett a legfejlettebb orosz műhold

Lezuhant péntek reggel Kazahsztánban az a Proton-M rakéta, ami Oroszország legfejlettebb műholdas rendszerét állította volna Föld körüli pályára. Az Expressz-AM4R lett volna Oroszország eddigi pályára állított legfejlettebb műholdja, de a hordozórakéta a kilövéstől számított 9. percben meghibásodott. Oleg Ostapenko, a nemzeti űrügynökség vezetőjének elmondása szerint egyelőre nem lehet megállapítani a hiba okát, jelenleg is dolgoznak a helyzet kiértékelésén.
A helyi lakosok megnyugtatására közölte, hogy a rakéta darabjai és a szállított műhold elégett a légkörbe érkezve, vagyis a földön nem keletkezett kár. A hajtómű a kilövés harmadik szakaszában, 150 kilométer magasan hibásodott meg, 40 másodperccel azelőtt, hogy a műholdat pályára állíthatták volna. Az eset miatt a Bajkonur űrközpont minden, Proton-M rakétával végrehajtott indítását törölték addig, amíg a hiba pontos okát nem sikerül felderíteni.
Az Expressz-AM4R műhold ahhoz az Expressz-AM4 műholdhoz volt hasonlatos, amit augusztusban lőttek volna fel, és a kilövés során rejtélyes körülmények közt eltűnt.
Hídfő.net | Proton-M rakétaProton-M rakéta - a csúcstechnológiát jelentő orosz űreszközök feljuttatása egyre gyakrabban hiúsul meg
Az orosz űrkutatási hivatal projektjeivel rendszeresen történnek ehhez hasonló sikertelenségek, ami újra és újra felveti a szabotázs gyanúját. A liberális média az orosz technológia "fejletlenségére" hivatkozva, nem ritkán gúnyolódó írásokat közöl az ilyen esetekkel kapcsolatban. Amit ideológiai elfogultságuknál fogva figyelmen kívül hagynak, hogy mindeddig az orosz hordozórakéták juttatták fel az űrbe a NASA űreszközeit is, vagyis nem lehet ráfogni a sikertelenségre, hogy az a "nyugathoz képest elmaradt technológia" következménye. A valóság az, hogy az Egyesült Államok nem fér hozzá a Nemzetközi Űrállomáshoz az orosz hordozórakéták nélkül, mivel a nyugat számára ezek a technológiák megfizethetetlenek.
Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes alig néhány napja jelentette be, nem járul hozzá ahhoz, hogy az orosz rakétatechnológiát felhasználják a nyugati űreszközök feljuttatásához. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Egyesült Államok nem fér hozzá a Nemzetközi Űrállomáshoz, ami a továbbiakban orosz és kínai projektként működne, a nyugat bevonása nélkül.
A bejelentést alig néhány nappal követte az újabb rejtélyes meghibásodás. Ezek alapján feltételezhető, hogy a nyugat szabotázsakciók szervezésével kíván nyomást gyakorolni az orosz döntéshozókra. Könnyen lehet, hogy a rakéta meghibásodása kapcsán nem a technikai adatokat kell ellenőrizni, hanem a gyártásban részt vevő személyek kapcsolatrendszerét. Immár egyértelmű, hogy a Nyugat nem csak az erőforrásokért folytatott háborúk kirobbantásában követ el "emberiség elleni bűnöket", de Washington hatalmi törekvéseivel a technológiai fejlődést is hátráltatja.


http://www.hidfo.net/2014/05/16/szabotas-aldozata-lehetett-legfejlettebb-orosz-muhold



A Proton-M rakéta esete még nagyobb hátrányba hozhatja a nyugatot


Átrendezheti a Nemzetközi Űrállomáshoz hozzáférésben a hatalmi viszonyokat a Proton-M rakéta kilövésének sikertelensége. Tavaly a mostanihoz rendkívül hasonló meghibásodás történt az Expressz-AM4 műhold előző egységének fellövése során, ami így sikertelen volt. Vlagyimir Putyin orosz elnök a tavalyi baleset után kivizsgálást rendelt el, - az adatok alapján a műszaki hibát olyan beépített alkatrész okozta, amely az orosz magán vállalatok készítettek. Amikor véget ért a vizsgálat, Putyin kijelentette, még egy ilyen eset, és törölteti a magáncégeket a beszállítók listájáról.
Hídfő.net | Proton-M rakétaProton-M rakéta
Mikor Oroszország megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy rakéta hajtóműveket szállítanak le, az USA egyetlen feltétele az volt, hogy azok a cégek is kapjanak megrendeléseket, amelyek amerikai tulajdonú oroszországi cégek. Mikor az USA bejelentette, hogy letiltja minden hi-tech technológia eladását az oroszoknak, a válasz annyi volt, hogy attól a perctől kezdve 70 millió dollárt kellett fizetnie az Egyesült Államoknak minden fellövésért, akármekkora amerikai rész volt a feljuttatott teherben.
Most, hogy kizárólag orosz teher volt a rakéta rakterében, azonnal bekövetkezett egy újabb véletlen baleset, - de véletlen volt-e? Az Egyesült Államoknak létkérdés, hogy Oroszország ne tudja pályára állítani legfejlettebb műholdjait, különösen a jelenlegi kiélezett politikai és katonai helyzetben. Tehát biztosra vehető, ha Putyin jelezte a magán vállalatok kizárását, akkor ezek a cégek szabotálják az orosz rakéta kilövéseket. A mostani szabotázzsal egy dolgot értek el a szabotőrök; valamennyi amerikai tulajdonú magáncéget kizárnak a beszállítók közül. Ezzel pedig milliárdos üzlettől estek el és még nagyobb információs hátrányba kerültek.
Oroszországnak is létkérdés, hogy ezeket a cégeket kizárják, mivel most jelentettek be egy újabb generációs rakétahajtóművet, melynek a gyártási folyamatára az amerikai cégeknek már nem lesz rálátásuk.

http://www.hidfo.net/2014/05/16/proton-m-raketa-esete-meg-nagyobb-hatranyba-hozhatja-nyugatot



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése