2014. május 16., péntek

Jogok? Szólásszabadság? Az mi az?!

Digitális besúgórendszer - nincs magánélet az interneten?
A magánélet, a szólásszabadság súlyos veszélybe kerültek a szabadság országában kongatják a vészharangot amerikai konzervatív és liberális újságírók. Noha Edward Snowden szivárogtatási botránya után az USA egyöntetűen utasította vissza az orwelli világ XXI. századi digitális változatát és az állami megfigyelőrendszert, úgy tűnik, mára digitális besúgórendszer működik, ráadásul központi irányítás helyett teljesen önkéntesen. Öt példán keresztül mutatjuk meg, hogyan jelentik fel és teszik tönkre egymást az amerikaiak csupán azért, mert nem értenek egyet valamiben.
A történet bejárta a világot. Donald Sterling, a Los Angeles Clippers profi kosárlabdacsapat 80 éves tulajdonosa 30 éves barátnőjének egy magánbeszélgetésben rasszista megjegyzéseket tett. A beszélgetés nyilvánvalóan féltékenységi jelenetből indult. Sterling nem szerette, hogy szeretője fekete sportolókkal fotóztatja magát. A felvételt illegálisan kiszivárogtatták, egy internetes bulvár portálon megjelent, és a magánéleti epizód világbotránnyá dagadt.
Amerika nyilván nem tűri a rasszizmust, Sterlinget ezért ki is tiltották az NBA-ből, arra akarják kötelezni, hogy adja el csapatát. Kímélet nincs, az öregembert meghurcolták, sőt túlzásokba esve többszörösen is meggyilkoták. Egy televíziós interjú során könnyezve kért bocsánatot mindenkitől, szégyellte, hogy vén fejével ilyen átlátszó csapdába lépett. Nincs bocsánat, és ha valaki meg meri védeni, könnyen megkaphatja a rasszista jelzőt.
Ügyvédi konzultáció minden buli előtt?
Lehet, hogy Donald Sterling visszataszító ember, és elképzelhető, hogy rasszista is. De akkor tettei alapján bizonyítsák be, annak alapján váltsák le, ne egy törvénytelenül felvett intim beszélgetés miatt – jegyzik meg a józanabb hangok.
De a dolog sokak számára nem csak erről szól. Nem Sterlinget kell megvédenünk, hanem a magánéletet; mondta Bill Maher, az HBO politikai műsorvezetője. A zsilipek felnyíltak, a magánélet valóban veszélybe került. A Sterling-ügy mérföldkő lett. Ezek után senki sem lehet biztonságban otthonában, baráti társaságban, iskolában, munkahelyen, étteremben, bárban, kocsmában. A mai technológiával bármikor bárkit meg lehet örökíteni anélkül, hogy tudna róla. Tegye fel a kezét az, aki életében nem tett rasszista, homofób, xenofób megjegyzést, nem szidta főnökét, nem intrikált, nem pletykálkodott! - írja a New York Egyetem professzora. Ezentúl ügyvédekkel konzultáljunk mielőtt buliba megyünk, hogy mit szabad és mit nem szabad mondani? - kérdezi a Wahington Post publicistája, majd hozzáteszi, lehet, hogy mielőtt belép valaki egy szobába, ellenőriznie kellene az okos telefonokat.
Lebron James kosárlabdasztár Sterling azonnali eltávolítását követeli, nem érdekli, milyen körülmények között kapták el a tulajdonost. Vajon ugyanez a Lebron James szívesen venné-e, ha az öltözőbeli vicceket titokban felvennék és feltennék az internetre?
Történelmi csók, élő adásban Múlt héten egyedülálló sportesemény volt Amerikában, amikor az első homoszexuális futballistát a profi ligába igazolták. Barack Obama maga gratulált a fiatalembernek, a sportcsatorna élőben közvetítette a történelmi csókot Michael Sam és partnere között.
Sokan üdvözölték az eseményt, de sokan nemtetszésüknek is hangot adtak. Nem véletlenül, hiszen az Egyesült Államokat a mai napig megosztja a homoszexuális kapcsolat. Példát persze a támogatókra könnyebb találni. Nemrég például bojkottot hirdettek a csirkés gyorsétterem, a Chick-fil-A, vagy a legendás rózsaszín Beverly Hills Hotel ellen, mivel tulajdonosaik az egyneműek házassága ellen léptek fel. A japán Nintendo elnézést kért, amiért legújabb családi videójátékában csak a hagyományos kapcsolatokat jeleníti meg, és kimaradtak az egynemű párok.
Amerikában egyelőre csak 18 államban ismerik el hivatalosan a meleg házasságot. Elvileg az ellenzők is elmondhatják véleményüket, hiszen az alkotmány biztosítja a szólásszabadságot. Ezt gondolhatta két sportoló, aki vette magának a bátorságot és a csók miatti ellenérzésének hangot adott a Twitteren. A New York Giants volt sztárja, Derrick Ward szerint nem kellett volna mutatni a csókot, mert gyerekek is nézték a műsort. Ward ezek után halálos fenyegetéseket kapott. A Miami Dolphins játékosa, Don Jones borzasztónak vélte a jelenetet. Ez után klubja súlyos pénzbírságra ítélte, felfüggesztette játékjogát, és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte. Senki sem emlegette a véleményszabadságot.
A korrektség éber őrei ( Megj.: Hogy mondtad? Elírtad? Héber? ) Működik egy Right Wing Watch nevű weboldal, amelyik figyeli az emberek megnyilvánulásait és kiszerkeszti őket, ha többek között a homoszexuálisok ellen vétenek. Ennek a megfigyelőhálózatnak lett az áldozata Brendan Eich, a Mozilla internetes cég társalapítója, akit 11 nap után mentettek fel igazgatói állásából. Hogy miért került feketelistára? 2008-ban ezer dollárral támogatta azt a kaliforniai népszavazást, amely a homoszexuális házasság jogi legalizálását akarta hatálytalanítani. Eich nem aktivista, csupán konzervatív beállítottságú ember, aki a hagyományos családmodellben hisz. Alapos kutatások ellenére sem találtak semmit ellene, amivel homofóbiáját bizonyíthatták volna. (Eich egyébként bocsánatot is kért, a sajtóban ennek ellenére nem nagyon kegyelmeztek neki.) Derrick Ward, aki szerint nem kellett volna mutatni a csókot
A múlt héten két észak-karolinai fiatalembernek mondták fel televíziós szerződését, mert ugyancsak a homoszexuális házasság és az abortusz ellen léptek fel. David és Jason Benham nem ideológiai programban szerepelt volna, hanem egy építkezési műsorban, ahol kisköltségvetésű lakás-átalakításokban segítettek volna a nézőknek. De a megfigyelőszolgálat még idejében kiszűrte őket.
Akik ma a politikai korrektség nevében elnézik, sőt támogatják egymás megfigyelését, a digitális spicliskedést, a szólásszabadság tetszés szerinti korlátozását, feltehetően nem gondolnak arra, hogy a folyamat kiléphet a medréből. Mi lesz, ha muszlim a zsidót, ateista a vallásost, diák a tanárt, beteg az orvosát, barát a barátnőt figyeli és jelenti fel az interneten? A digitális kor megadja az eszközöket egy soha nem látott spiclihálózat kiépítésére.
Hogy mindez csak tengerentúli probléma lenne? Ami ma Amerikában történik, az nem áll meg az ország határainál. A digitális korban semmiképp.

Osmagyarhon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése