2014. május 16., péntek

Orbán megalapítja a Kétkulacsos Minisztériumot

Június 6-ától változik a Külügyminisztérium neve, - az új kormány megalakulásával párhuzamosan az átszervezések miatt az új név Külgazdasági és Külügyminisztérium lesz.
A rendszerváltás óta nem telt el úgy kormányváltás, hogy ne lett volna minisztérium átnevezve vagy átszervezve, összevonva. A mostani eset azonban jellegét tekintve különbözik az összes többitől. Az eddigi minisztériumi névcserék mind kizárólag belügyi vonatkozásúak voltak, abban az értelemben, hogy az átszervezés Magyarország nemzetközi politikában elfoglalt helyét nem változtatta meg akkor sem, ha ez nemzetközi beruházásokat is érintett.
Hídfő.net | Külügyminisztérium
A Külügyminisztérium átnevezésével nem ez a helyzet. A névváltoztatásnak külön mondandója van: a harmadik Orbán-kormány külpolitikájában a kormány politikai és gazdasági arca két külön dolog, annyira, hogy akár egymással ellentétesek is lehetnek. A kormány a geopolitikai átrendeződés közepette hozzáigazítja a hivatali rendszert saját kétkulacsos politikájához. Könnyen lehet, hogy miközben a Külügyminisztérium élesen elítéli majd Oroszország lépéseit a nemzetközi politikában, és szolgalelkűen felolvassa Washington nyilatkozatait, a Külgazdasági Minisztérium eközben tovább bővíti Moszkvával a gazdasági kapcsolatokat. Vagy épp fordítva. Annyi biztos, hogy a külügy látszata és valósága lesz elszeparálva egymástól, ami a rendszerváltás óta valóban példátlan. Újabb maszkot vesz fel ezzel a kormány, álarcot tart az egyik hatalmi tömbnek, miközben együttműködne a másikkal.
Úgy tűnik, továbbra sem tanulnak mások hibájából - a közelmúltban épp az ehhez hasonló kétkulacsos politikába bukott bele az Azarov-kormány nem is olyan messze, épp a határainkon. Az ukrán kormány megpróbálta egymás ellen kijátszani a két nagyhatalmat, de az egyetlen, amit elért vele, hogy darabokra szakadt az ország és a főváros romokban hever. Ilyen jövőt szán Magyarországnak az Orbán-kormány? Ha az Azarov-féle kétkulacsos politikát folytatják, mi sem kerülhetjük el az ukrán Majdant, annak összes következményével számolnunk kell.
Mikola Azarov ukrán kormányfő január 28-án mondott le, miután többedszerre kiújultak a tüntetések és tudható volt, hogy a felforgatást idegen erők szervezik a kormány eltávolításának céljából. Az Azarov korábban tárgyalásokat folytatott az Európai Unióval az ország EU-csatakozásáról, de eközben titokban Ukrajna vámuniós csatlakozását készítette elő. Az Azarov-kormány pályafutása végén az ukrán államfő a nyugat számára tett ígéretek ellenére mégsem írta alá az Európai Unióval a társulási szerződést. A nyugat válaszul aktivizálta az országba beszivárogtatott idegen zsoldosokat, akik civil öltözetben, de szakszerű felforgató művelettel eltávolították a hatalomból a legitim ukrán kormányt. Ukrajnában most demokratikus legitimációval nem rendelkező, a nyugat által kijelölt helytartókormány van hatalmon, ami tovább folytatja Ukrajna bevonását a nyugat hálójába. A kormány eltávolítása mostanra több száz civil halálos áldozattal járt, az ország pedig ketté szakadt és a megbomlott államhatalom alól sorban függetlenítik magukat azok a területek, ahol a nemzetiségek abszolút többségben vannak.

http://www.hidfo.net/2014/05/16/orban-megalapitja-ketkulacsos-miniszteriumot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése