2014. május 17., szombat

Karády Katalin a fronton énekli a Valahol Oroszországban c.dalát.

Néhány éve játszotta le az mtv1 ezt a rég elfeledett,soha be nem mutatott felvételt.
Karádi töbször is járt a fronton,"felvidítani" a katonákat,igy készült el ez a film is. A maga korában azért nem mutatták be mert Karádyt 1944-ben letartóztatták.
A háború után pedig eredeti jelentőségét elvesztette,ezért lapult évtizedeken át az archívumban.
Azt hiszem nem található itt a YouTube-on,ezért osztottam meg,ezt a ritkaság számba menő felvételt! Remélem tudok ujjat mutatni mindazoknak akik szeretik Karádyt.



Karády Katalin a fronton énekli a Valahol Oroszországban c.dalát. from Atyaeg1 on Vimeo.
Egy kis kortörténeti adalék Karádyról.

A német bevonulást követően Karádyt fokozatosan ellehetetlenítették. Dalait letiltották a Magyar Rádióból. Machita című filmjét levették a műsorról, és az elkezdett Gazdátlan asszony című, új filmjének forgatása is leállt (később helyette Simor Erzsivel forgatták le a filmet). 1944. április 18-án, a szövetségeseknek való kémkedés vádjával tartóztatta le a Gestapo.[1] Három hónapig tartották fogva, megkínozták, kis híján agyonverték. A fogságból Ujszászy vezérőrnagy barátai szabadították ki. Lakását kifosztva találta, fizikailag és lelkileg egyaránt rendkívül megviselték ezek a hónapok; szinte csak vőlegénye viszontlátásának reménye tartotta életben.
Az énekesnő szörnyű egyéni sorsa ellenére sem szűnt meg embernek lenni: a nyilasoknak ékszereket és aranyat adva a Duna-parton egy egész gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől. A gyerekeket (köztük Gömöri Jánost) a lakására vitte, és a háború végéig gondozta őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése