2014. május 17., szombat

Drasztikusan csökkenő áruforgalom az EU és Oroszország közt

Az év első két hónapjában jelentősen, 10 %-al csökkent az áruforgalom az Európai Unió és Oroszország között. Míg az oroszok 12 milliárd dollár (egész évre kivetített összeg) visszaesést szenvedtek el az exportban, az EU 23.7 milliárd dollár csökkenést könyvelhet el év végéig.
Ez a mérleg az egész éves visszaesést mutatja. Vagyis a valós veszteség eddig pár száz millió, illetve egy-két milliárd euró a másik oldalon, de ha a tendencia megmarad, akkor ilyen horribilis összeg fog elúszni. Emiatt tiltakoznak foggal körömmel a cégek, nagyvállalatok, hogy állítsák le a Moszkva elleni szankciókat, mert annak igen rossz vége lesz. Ráadásul van egy sokkal rosszabb tulajdonsága is a fent említett tendenciának, - hogy öngerjesztő folyamat. Egyik megszorítás érinti a másik iparágat is, ahol szintén kiesések keletkeznek. Az ipari háló egymásra utaltsága miatt a kiesés nem egyenes arányban növekszik, hanem jóval nagyobb mértékben, - ha év végére a jelen tendencia megmarad, akkor az EU 40 vagy akár 50 milliárdos kieséssel számolhat.
Hídfő.net | Angela Merkel és Barack ObamaAngela Merkel német kancellár Washingtonban tárgyal - az akkori nyilatkozat szerint még támogatják a szankciókat
Amikor Angela Merkel német kancellár hazajött az Egyesült Államokból, egyenesen az ipari vezetők konferenciájára sietett, ahol ezekkel az adatokkal, előrejelzésekkel már tisztában voltak. Ezek alapján azt is sejteni lehetett, mekkora lesz a valódi támogatottsága a szankcióknak az európai politikusok részéről. Nem a rákényszerített egyetértés, hanem a valódi támogatottság. A német és francia ipar pillanatnyilag a pokolba kívánja az Egyesült Államok világuralmi álmodozását. Ekkora pénzkiesés több millió megszűnt munkahelyet jelent. A stabil megélhetésből kiesők nem költenek, csökken a vásárlóerő, azzal pedig újabb boltok, gyárak, munkahelyek szűnnek meg. Egy ilyen öngerjsztő folyamat végén megkezdődik a lakosság elégedetlensége, az aktuális politikai erő minden kétséget kizáróan megbukik. Az EU most is vékony kötélen táncol, az utóbbi években hajszálon menekült meg a csődtől és az összeomlástól. Semmi egyéb nem mentette meg, mint a gigantikus orosz és kínai megrendelések.
Arról nem is beszélve, hogy az anyacégek a bajok miatt kénytelenek lennének hazatelepülni, mivel munkát kell adnia a gyár gerincét képező hazai dolgozóknak. Ha kiürülnek az üzemek a kelet-európai országokban, akkor ott azonnal beáll a csőd. Az EU ebben a folyamatban nagyon hamar elveszíti nem csak a "Keleti Partnerség" országokat, de saját kelet-európai tagállamait is. Ha fokozatosan elveszti az orosz piacot és az orosz nyersanyagot, akkor az Európai Unió leépülése elkerülhetetlen.
Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok szintén erre játszik. Gyengíteni, vagy tönkretenni az Európai Uniót, mint rivális gazdasági erőt. Mi történik akkor, ha az EU gazdasági vezetői, cégei is így gondolják ezt, - hogy az USA oda akarja dobni őket az enyészetnek, hogy így magát mentse? Az egész folyamat egy súlyos bizalmi válságot fog okozni a két "szövetséges" között. A bizalmi válság jelei már látszanak: lehallgatási botrányok, banki ellentétek, különvélemények vezető politikusok közt, gazdasági érdekellentétek. A folyamat vége beláthatatlan.
A különbség csak az, hogy amíg Moszkva ázsiai kapcsolatain keresztül könnyűszerrel pótolja export kieséseket, az EU-ban előállított prémium termékek nehezebben találnak új piacot. Nemsokára egy nagyon vad gazdasági átrendeződés kezdődik meg a színfalak mögött, aminek célja az európai gazdaság megmentése és kiegyezés az oroszokkal, szemben a másik alternatívával, ami a háborús retorika, valamint az USA kiszolgálása.
Kemény Gábor



A német gazdaság nem kér a szankciókból


Az eddigi szankciókat védelmébe vette Frank-Walter Steinmeier, azonban új intézkedéseket nem tart célszerűnek az Oroszországi Föderációval szemben. "Konfrontáció helyett együttműködést szeretnénk Moszkvával." - jelent meg német külügyminiszter hétvégi interjújában, melyet a Thüringische Landeszeitungnak adott.
Hídfő.net | Frank-Walter Steinmeier
"Nem szabad automatikusan szankciókat bevezetnünk, mert az csak olyan zsákutcába vezet bennünket, ahol már nem lesz módunk élni a politikai lehetőségeinkkel." - nyilatkozta Frank-Walter Steinmeier. Mondta ezt annak a tudatában, hogy a közvélemény, német politikusok és az üzleti élet szereplői is mind egyre inkább szkeptikusabb hangot ütnek meg a további szankciók bevezetését illetően.
Németország tudatában van annak, hogy a további negatív intézkedések csak a saját - Oroszországban lévő- befektetéseiket lehetetlenítik el, valamint csak felgyorsítják az Oroszországi Föderáció Kína felé fordulását, amivel hamar kiválthatja az egyre problematikusabb európai piacot. Ennek aktualitását pont az adja meg, hogy a napokban Vlagyimir Putyin Kínába látogat a két ország gazdasági kapcsolatainak magasabb szintre emelése okán.
A súlyosabb gazdasági szankciók nagy mértékben veszélyeztetik a németországi munkahelyeket és cégeket, hiszen helyrehozhatatlan károk keletkeznének és jelentős piacvesztés következne be egy ilyen helyzetben. Ezzel a német politikát a háttérből irányító cégbirodalmak teljesen tisztában vannak, ezért jelezték aggodalmaikat a német vezetés felé. Természetesen a német gazdaság gyengülése a legnagyobb mértékben Németországgal kereskedő országoknak - így hazánknak is - súlyos gazdasági problémákat okozhat. 
Egyre inkább igazzá válik Szergej Lavrov előrejelzése, hogy az USA rendkívül meggondolatlan külpolitikájának árát az Európai Unió országai fogják súlyosan megfizetni. Úgy tűnik, kezdik felismerni a helyzetet Berlinben is.

http://www.hidfo.net/2014/05/19/nemet-gazdasag-nem-ker-szankciokbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése