2014. május 29., csütörtök

Szabotázs áldozata lehetett a Proton-M rakéta

Szabotázs okozhatta a Proton-M rakéta fellövésének sikertelenségét, - az eset kivizsgálására létrehozott nyomozóbizottság vezetője kijelentette, hogy a szándékosság lehetősége is a nyomozás tárgyát képezi. "Minden eshetőséget részletesen megvizsgálunk. Nem zárjuk ki a szabotázs lehetőségét sem" - mondta Alekszandr Daniljuk, a május 16-i incidens nyomozóbizottságának vezetője.
Hídfő.net | Proton-M rakéta
Az Oroszország eddigi legfejlettebb telekommunikációs műholdját hordozó Proton-M rakéta az indítást követően hibásodott meg, mielőtt még földkörüli pályára tudta volna állítani a műholdat. Az emelkedés harmadik fázisában a hajtómű meghibásodott és a rakéta a műholddal együtt elégett a légtérben.
Ez volt a második kísérlet, hogy ilyen típusú műholdat feljuttassanak a világűrbe, a sorozat előző műholdja szintén szabotázs áldozata lett. 2013 júliusában egy ugyanilyen típusú műholdat akart földkörüli pályára állítani a Roszkozmosz, akkor is a kilövés után állt le a rakéta hajtóműve, majd visszazuhant és felrobbant.
A szabotázs verzió lehetőségét számos orosz média megemlítette, valamint Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes is beszélt a lehetséges szabotázsról.
Korábban a Roszkoszmosz bejelentette, hogy a baleset valószínűleg gyártási hiba következménye. A korábban érvényben lévő nemzetközi együttműködések miatt konzorciumokon és kisebbségi tulajdonokon keresztül nyugati érdekeltségeknek is rálátása volt a gyártási folyamat egyes szakaszaira. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a meghibásodást a gyártási folyamat melyik szakaszában keletkezett hiba okozhatta.
https://www.youtube.com/watch?v=cdY1W9A2fbg
Az Egyesült Államok az Oroszországgal szemben hirdetett szankciókkal annyit ért el, hogy Moszkva felfüggesztette a NASA-val való együttműködést, így az amerikai asztronauták már nem tudnak feljutni a nemzetközi űrállomásra, csak ha Moszkvának hatalmas összeget fizetnek egy-egy kilövésért. Az Egyesült Államok korábban költségvetési hiányok miatt leállította az űrsikló programot és több rakétaprogramot, ennek köszönhetően 2020 előtt már akkor sem tudnak önerőből hozzáférni a Nemzetközi Űrállomáshoz, ha újraindítják valamelyik programot. Az amerikai űreszközök feljuttatása a szankciók bevezetése előtt az orosz hordozórakétákkal volt lehetséges. Feltehetőleg Washington szabotálta mindkét Proton-M rakéta kilövését, hogy Oroszország minél kevesebb előnyhöz juthasson a világűrben, amíg az USA újra önállósítani tudja saját űrprogramját.
Az Egyesült Államok saját geopolitikai érdekének alárendeli a technológiai fejlődést, így a nyugat hatalmi törekvései miatt a haladás akadályává válik.


http://www.hidfo.net/2014/05/29/szabotazs-aldozata-volt-proton-m-raketa



Dokkolt a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra

Tegnap, 13 órai repülés után gond nélkül dokkolt a Szojuz űrhajó. A három fős legénység épen és egészségesen érkezett meg az ISS nemzetközi űrállomásra egy orosz, egy amerikai és egy német asztronautával. A tervek szerint 165 napot töltenek el az űrállomáson.
A Proton hordozórakéta balesete után sokan kérdőjelezték meg az orosz rakéták biztonságát. Amerikai pilótával a fedélzetén érdekes módon nem történt hasonló baleset, csak akkor, amikor teljesen orosz szállítmányt szállítottak volna - ugyan más típusú rakétával. Ezek az apró körülmények megerősítik azt az elképzelést, amelyről az orosz média is egyre többet beszél, hogy a külföldi résztulajdonú cégek szabotálják az orosz fellövéseket. Putyin elnök éppen ezért jelezte, hogy kizár a megrendelésből minden olyan céget, amelyben külföldi tulajdon van, sőt az összes civil vállalkozást, amely alkatrészeket szállít a Roszkoszmosz állami vállalatnak.
hidfo.net/szojuz
A szojuz fellövése
Orosz független források szerint az amerikai és európai közösségeknek ötszörös árat kellett fizetni a fellövésért. Moszkva az amerikai szankciók bevezetése után jelezte, elképzelhető, hogy felmond mindennemű megállapodást a NASA-val, és többet nem szállít semmit az ISS-re, sem asztronautát, sem eszközöket vagy ellátmányt. A NASA igazgatója tudatta az Obama kormánnyal, hogy ebben az esetben legalább 2020-ig leáll mindennemű űrkutatás, az Egyesült Államoknak nincs eszköze, ami kiválthatná az orosz szállításokat. Ezek után az Egyesült Államok titkos egyezkedésbe kezdett Moszkvával - teljesen alárendelt helyzetből - amely végén Putyin beleegyezett a további szállításokba sokszoros áron. Hogy milyen háttéralkuk köttetek meg emiatt nem tudni - azokról természetesen nem szólnak.

http://www.hidfo.net/2014/05/30/dokkolt-szojuz-nemzetkozi-urallomasra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése