2014. június 6., péntek

Irány Oroszorszország!

https://www.youtube.com/watch?v=L1lRjLop5wk

E sorok beszerkesztője csak ámul és bámul a tudósitás láttán. Számtalan alkalommal volt módja Ukrajnából-Oroszországba, vagy éppen forditva-átkelni “Dolzsanszkij” határátkelőn. Ez a Novosahtyinszk orosz várostól alig három kilométerre lévő határátkelő meglehetősen szigorúan dolgozó nemzetközi személy és teherforgalmú poszt volt. Volt!
Tegnap óta már nem az. Mint ahogyan a szomszédos “Oroszdonyeck” település mellett lévő is. (A helyiek nevezik “orosz Donyecknek”, mert a határ orosz oldalán találhat “falucska” is a túloldali nagyvároshoz hasonlóan a Donyeck nevet viseli.)
Most viszont tegnap óta “szabad a vásár”! Persze azért ezt sem “úgy” kell érteni! Novosahtyinszki “kapcsolatunk” arról tájékoztatott, hogy most mindössze időben rövidebb az átkelés. Csak az orosz részleg működik. Addig-és onnan-minden nagyon gyors, hiszen az ukrán posztok kiürültek.
Komoly fejfájást okozott az orosz oldalnak az éjszaka a zöld határ biztositása. Sok határőr ugyanis nem ment be egyik bázisra sem, hanem csak úgy toronyiránt nekivágtak a vidéknek Oroszország felé. Most orosz határőrök szedegetik össze a széjjelszórt fegyvereket, és a menekülők között keresik egykori gazdáikat. Kik, hol, mit dobtak el? Ez azért történhetett igy, mert beszámolók szerint az orosz határőrök fegyvert használni nem mertek éjszaka. Ha észleltek mozgást, adamentek, és kifaddatták az illetőket. Fegyvereiket-akinél még volt-elvették, és útjára bocsájtották Oroszország Anyácska irányába. De amig ezzel foglalkoztak, kissé távolabb tőlük már megint csörtetett valaki a sötétben. Úgyhogy mire a kivánt erősités megérkezett, addigra sok egykori ukrán határőr már orosz területen kószált.
Információink szerint fegyverét senki nem vitte magával. Akinél pedig volt, boldogan adta át orosz kollégáinak.
Novosahtyinszk és Sahtyi határában “információs sátortáborokat” alakitottak ki a frissen érkezők számára, és az elsődleges faggatózás után a menekülők mennek tovább.
(B-R)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése