2014. június 6., péntek

Putyin "előkészítette" a tárgyalásokat

A mai nap folyamán tárgyalóasztalhoz ülnek az orosz és amerikai külügyminiszterek Ukrajna kapcsán.
Előzőleg John Kerry és Obama is felszólította Moszkvát, hogy határozottan lépjen fel a kelet ukrajnai milíciák leszerelés érdekében, tartsák tiszteletben az ukrajnai elnökválasztás eredményét, és Putyin elnök mielőbb üljön le tárgyalni Kijevvel. Kerry úgy fogalmazott, hogy Kijev összekötő kapocs lehet kelet és nyugat között, ahol az Egyesült Államok segíteni fog a gazdaságot talpra állítani.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csak annyit mondott: "Igen, Ukrajna kapu lehet kelet és nyugat között, ami inkább bejárat a nyugatnak keletre. Sokat tanultunk Szíriából, Líbiából és Irakból, ahogy ugyanilyen "kapukat" hozott létre az USA. Ahogy ezekben az országokban éltek az emberek háborúk előtt, és élnek most, azok alapján sok reményre nem adnak okot az Egyesült Államok szavai."
Hídfő.net | Putyin és Cameron találkozója, 2014.06.05.
Putyin és Cameron találkozója, 2014.06.05. Cameron az alapvető tiszteletet, a kézfogást is megtagadta az orosz elnöktől. A Nyugat annyira mélyen jár már a saját mocskában, amit Ukrajnában csináltak, hogy a vezetőik elértek a totális tagadás fázisába, és mindenért az oroszokat akarják hibáztatni. Természetesen az számukra egyértelmű, hogy Putyinnak semmi köze ahhoz, hogy a NATO több millió oroszt akart atlantista rabigába hajtani.
A tegnapi napon a G7 országok vezetői találkozót tartottak, ahol egy ebéd mellett döntöttek az Oroszországgal szembeni szankciók szigorításán. Ezzel kapcsolatban kérdezték Franciaországba érkező Vlagyimír Putyint, mit szól ahhoz hogy nem hívták meg az ebédre, illetve nélküle akarna ülésezni a G7. Putyin csak mosolyogva jó étvágyat kívánt nekik. Láthatóan nem foglalkozik a kérdéssel, sok oka nicns rá. Oroszország ugyanis már bebiztosította magát gazdaságilag, hiába harsogja a nyugati média a szankciók erejét és hatását. Ugyanezen a napon a német MTU céghez kapcsolódva a francia repülőgépgyártó cég, az Airbus is kihátrált a szankciók végrehajtásából. Ahogy a cég igazgatója kifejtette, több milliárdos üzleti ügyeik, közös fejlesztéseik vannak az oroszokkal, nem fognak mindent kidobni a szemétre csak úgy, mert az Egyesült Államok épp sértett kisgyerekként viselkedik.
Az ebéd után az amerikai és az angol miniszterelnökök is bejelentették a szankciók szigorítását, még úgy látszik, nem unták meg a szót. Válaszul Moszkva is bejelentette, hogy a hangulat biztosítva legyen a mai Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásokra. A mai naptól kezdve nem vesznek át egyetlen kiló burgonyát sem Ukrajnától. Ukrajna egyik fő bevételi forrása a búza és a burgonya exportja. Mindkettő felvásárlója Oroszország volt. AZ EU felé eladhatatlan burgonya az utolsó szemig a nyakukon fog rothadni, sok milliárd euró értékben. Remélhetőleg majd az IMF kölcsön megoldja a kereskedelem helyett az ország anyagi problémáit. Vagy nem. De az már nem az oroszok problémája.

http://www.hidfo.net/2014/06/06/putyin-elokeszitette-targyalasokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése