2014. június 6., péntek

Újabb német cég vonja ki magát a szankciók alól

A német központú MTU (Rolls-Royce partner), főleg hajómotorokkal foglalkozó cég vezérigazgatója bejelentette, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat nem érvényesítik. Jelenleg a cég legnagyobb partnere az orosz hadiipar, ezen belül a flottafejlesztés. Moszkva hatalmas pénzösszegeket különített el arra, hogy a világ legmodernebb és legerősebb hadiflottáját állítsa fel. Ennek a flottafejlesztésnek a része például a 4 darab francia Mistrall helikopterhordozó hajó hadrendbe állítása. Emellett az összes korai atomtengeralattjáró típust kivonják és újakra cserélik, a felszíni hajók túlnyomó többségét is lecserélik pár éven belül. A régi tengeralattjárókat felújítva értékesítenék főleg dél-amerikai államoknak. Brazília és Venezuela is bejelentette érdeklődését ezek után a felújított tengeralattjárók után.
Hídfő.net | MTU hajómotor
A képen egy MTU hajómotor.
Az MTU vezetője elmondta, hogy a cég húzó ágazata a hajómotor gyártás. Ezek jórészt egyedi, konkrét hajókhoz tervezett motorok, amelyekigen drágák a sajátosságaik miatt. A cég másik fő profilja, a vasúti dízelmotorok gyártásának a legnagyobb piaca szintén Oroszország, valamint Kína. A cég jelenleg 70%-ban az orosz és keleti piacra termel. Az igazgató szerint a termelést leállítani nem fogják, inkább áttelepítik Németországból Oroszországba.
Eljött az a pillanat, mikor a nyugati világ rájön, hogy a hurkot önnön nyakába akasztotta. Kényelmes volt a feltörekvő keleti piacokról bezsebelni a pénzt, és abból háborúkat szítani elmaradottabb országokban. Csakhogy a világ változik, és a telhetetlen kapitalista szembe került saját érdekeivel. Vagy világcsendőr, vagy működő gazdaság. A kettő együtt nem megy. Sőt, érdekes módon az a helyzet állt elő, hogy még tőkés is szembe került a tőkéssel, mert a fegyvergyártók szembe kerültek a mostanra jelentős ipari ágazatot jelentő mezőgazdasággal, könnyűiparral, és civil nehéziparral is. Amikor egy jelentős gyár igazgatója, nem elsőként a sorban ilyen kijelentések tesz mint a fentiek, az már az adott ország közponzi kormányzatának a számára is jezésértékkel bír.


http://www.hidfo.net/2014/06/06/ujabb-nemet-ceg-vonja-ki-magat-szankciok-alol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése