2014. június 6., péntek

Kína: Megkezdődött a hszinjiangi terroristák felszámolása

Ahogy azt a legutóbbi eset után a kínai hatóságok megígérték, elkezdődött a terroristák felszámolása Hszinjiang régióban. A bíróságok 81 embert ítéltek el a tegnapi nap folyamán terrorizmus vádjával, ebből 9 embert halálra. Összesen még 29 letartóztatott vár ítéletre.
Hídfő.net | Kína, Hszinjang régió
Kína, Hszinjiang régió (citromsárga). Piros köt jelzi az Afganisztánnal közös határt.
A régióban tevékenykedő tevékenykedő terroristák állítólag ujgurok, ami eredetileg egy türk muszlim náció. Hszinjiang megyének a lakossága 45%-ban ujgur, ez a népcsoport 1949-ben került Kínához, amikor Kína felszámolta és magába olvasztotta a rövid életű Kelet-Türkisztánt.
A feltételes mód indolkolt a terroristák származásával kapcsolatban, mert erősen gyanítható, hogy azok a Szíriában is tevékenykedő sejtekhez tartoznak, akiket az USA hírszerzése Észak-Afganisztánon keresztül szivárogtatott be Kínába, hogy ezzel is megpróbálja a feltörekvő országot destabilizálni. Mivel az USA nyílt katonai fellépése Kína ellen biztos vereség lenne, ezért a Csendes-óceánon erőpolitikával, a nyugati oldalról pedig terroristákkal próbál titokban nyomást gyakorolni a kínai központi kormányzatra.

http://www.hidfo.net/2014/06/06/kina-megkezdodott-hszinjiangi-terroristak-felszamolasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése