2014. június 6., péntek

Oroszország: "Az USA nem rögzítheti egyedül a helymeghatározó rendszerek alapjait."

Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes a Technoprom 2014 ülésen jelentette ki, hogy "A navigációs rendszerek sztenderdjeire egy ország se teheti rá a kezét. Egy globális alaprendszer felállítása elképzelhetetlen Oroszország és Kína részvétele nélkül. Természetesen számítunk az Egyesült Államok együttműködésére, de ennek a feltétele, hogy a GLONASS rendszert elfogadják ők is." Rogozin kitért továbbá arra is, hogy "Egy világszintű helymeghatározó rendszer nem lehet a NATO játékszere. A rendszernek nyitva kell állnia minden ország száméra, és azok saját helymeghatározó szoftver fejlesztéseire is."
Hídfő.net | GLONASS-K navigációs műhold, RoszkozmoszAz új GLONASS-K navigációs műhold, a Roszkozmosz kiállításán.
Mint ismeretes, az USA telepíthetett GPS adókat Oroszországban, de a GLONASS (Глобальная навигационная спутниковая система, Globális Műholdas Navigációs Rendszer) adóinak a telepítését megtiltották az oroszoknak az Államok területén, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
Mind a GLONASS, mind a GPS egy globális műholdas helymeghatározó rendszer, az előbbinek a fő védnöke az USA, amíg a GLONASS-t még a Szovjetúnió kezdte el fejleszteni 1976-ban, mint a GPS alternatíváját. A kezdeti sikerek ellenére a Szovjetúnió felbomlása után, 1996-1999 között a projekt is akadozni kezdett. A GLONASS leszerelését Putyin hivatalbalépése akadályozta meg, aki a GLONASS rendszer felfrissítését tűzte ki kiemelt prioritásnak az orosz űrhivatal számára. 2010-re a frissített GLONASS rendszer 100%-osan lefedte Oroszországot, majd 24 műhold segítségével 2011 óta készen áll a világszintű helymeghatározásra is.


http://www.hidfo.net/2014/06/06/oroszorszag-az-usa-nem-rogzitheti-egyedul-helymeghatarozo-rendszerek-alapjait

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése