2014. június 6., péntek

Európa után az Egyesült Államokban is bevezethetik a negatív kamatot – Az ügyfél fizet, hogy a bankban tarthassa a pénzét?

Miközben az Európai Központi Bank nulláról – 0,1 százalékra módosította a jegybanknál elhelyezett betétek után fizetendő kamatot, Martin Armstrong közgazdász arra figyelmeztet, hogy a negatív kamat az Egyesült Államokba is hamarosan megérkezik. Ez azt jelenti, hogy az emberek kénytelenek lesznek fizetni azért, hogy a bankba tehessék a pénzüket.
A példanélkülinek nevezett lépéssel az EKB lett az első központi bank a történelemben, amelyik negatív kamatot vezetett be, elvileg azért, hogy ezzel több céges és magánhitel folyósítására ösztönözze a bankokat. Sokan a gyengülő gazdaság élénkítésére tett kétségbeesett próbálkozásként tekintenek a lépésre.
Az ellenzők szerint az intézkedés nem képes hozzájárulni a növekedéshez, ezzel szemben inflációgerjesztő hatása lehet és a foglalkoztatásra is negatívan hathat. Bár az EU bankok eddig nem jelezték, hogy a megnövekedett kiadásokat az ügyfelekre hárítanák, a New York Times újságírója, Neil Irwin szerint ez elkerülhetetlen.
„A bankok nagy valószínűséggel a fogyasztókra hárítják majd ezt a negatív kamatot, vagy legalábbis megpróbálják. Megtehetik például, hogy negatív kamat helyett mondjuk nem fizetnek kamatot, kezelési költséget viszont felszámítanak,” írja. Az eredmény lényegében ugyanaz.
Martin Armstrong szerint hamarosan az amerikai bankok is pénzt kérnek majd az ügyfelektől a pénzük kezelése fejében, tehát fizetniük kell, hogy pénzüket a bankra bízhassák.
Armstrong, aki napra pontosan megjósolta az 1987-es gazdasági összeomlást, arra figyelmeztet, hogy az amerikai bankok egy egész sor új díj bevezetésére készülnek, amelyek felérnek majd a negatív kamattal.
„Az Egyesült Államokban nagy valószínűséggel közvetlenül a fogyasztókra hárítják majd a negatív kamatot, azt állítva, hogy a Fed teszi ezt a bankok kérésére. Larry Summers szépen előkészítette a terepet. Valószínűleg egy ilyen fejlemény bikapiaci hangulatot jelent majd a tőzsdén,” írja Armstrong, megjegyezve, hogy a „színfalak mögött arról beszélnek, hogy a negatív kamatot a fogyasztókra hárítják majd.”

Forrás: Infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése