2014. június 23., hétfő

“őszödi botrány” jöhet Lengyelországban is

A Wprost lengyel heti magazin közölte: megszerezte egy beszélgetés felvételét, amelyen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelenti, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok “mit sem érnek”, sőt “még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek”.
len
A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hét végén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski volt pénzügyminiszternek, a lengyelek naivan azt hiszik, hogy az Egyesült Államok növeli biztonságukat. A lleirat szerint Sikorski konkrétan azt mondja: “Teljes bullshit, hogy konfrontálódunk Németországgal és Oroszországgal, és majd azt hisszük, hogy minden szuper, mert bekaptuk Amerikának (ezt akár “leszoptuk Amerikát”-nak is lehet fordítani). Balekok, komplett balekok.”
A varsói külügyminisztérium addig nem kíván megjegyzést fűzni az ügyhöz, amíg az egész beszélgetés meg nem jelenik. A Wprost hétfőn szándékozik közreadni a hangfájlokat.
(MTI)



Bizalmi szavazást tartana a lengyel kormányfő


Donald Tusk lengyel miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményezett kormányával szemben a pár napja kirobbant "lehallgatási botrány" miatt, miután több ellenzéki párt is felszólította, hogy mondjon le posztjáról. 
Hídfő.net | Donald Tusk
Tusk Polgári Platform pártjának és a vele kormánykoalícióban lévő Lengyel Parasztpártnak elegendő helye van a parlamentben, hogy a koalíció hatalmon maradhasson, - a bizalmi szavazás sokkal inkább a kedélyek csillapítására tett kísérletnek tekinthető. Ugyanakkor az öszödi beszédhez hasonlítható megnyilvánulás hű képet fest a nyugati típusú demokráciáról: a politikust azonnal lemondásra szólítják fel, ha akár egyetlen őszinte megnyilvánulása is - kiszivárogtatás útján - nyilvánosságra jut, mert az őszinte megnyilvánulásaikban csak kivetni való van, kizárólag a gátlástalan hazugság tartja fenn hatalmukat.
Egyszerűbb lenne őszintének lenni a választókhoz, - de hát mit mondhatna a lengyel kormányfő, meg az összes többi európai kormányfő; "leszoptuk Amerikát"? Ez egy olyan igazság, aminek hosszú évek után, kiszivárogtatás útján kellett napvilágra jutnia, így legalább a lengyel kormányfő szájából hallja mindenki. Feltehetőleg a választók nem szavazták volna meg a politikust egy ilyen kampányszlogennel. Ahogy Orbán Viktor se azzal kampányolt, hogy "egy izraeli-amerikai állampolgár pénzén, nyugaton tanultam".

http://www.hidfo.net/2014/06/25/bizalmi-szavazast-tartana-lengyel-kormanyfo



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése