2014. június 23., hétfő

Ukrajna: 80 km határszakasz a milícia kezén

Hetek óta folynak a harcok a határvonal ellenőrzéséért. Az ukrán haderő tisztában volt azzal, hogy ha kicsúszik a kezéből a határvonal ellenőrzése, a kijevi junta ellen fegyvert fogott oroszok helyzete stabilizálódik, élelemhez és felszereléshez jutnak. Bármennyire is próbálta Kijev elzárni a határokat és megerősíteni, mostanra a milícia nagyjából 70-80 kilométeres szakaszon ellenőrzi a határt. A radarállomás elvesztésével a kijevi junta katonai vezetése teljesen elvesztette a légtér ellenőrzését, csak a nagy magasságú repüléseket tudják felügyelni. Azóta állítólag Oroszország felől civil helikopterek hordják az utánpótlást. Déli oldalon a milícia által ellenőrzött terület és az orosz határ közé , egy nagyjából 15 kilométer széles és 50 - 60 kilométer hosszú sávba beszorultak az ukrán csapatok.
Hídfő.net | Ukrajna: 80 km határszakasz a milícia kezén
A piros az a határvonal, ami mára teljesen a milícia felügyelete alatt áll. Az egyes pont az, ahol az ukrán hadsereg jelentősen igyekszik megerősíteni a védelmet, mert a legvalószínűbb, hogy itt próbálják meg az orosz erők elvágni (kék nyíl) a sávba szorult ukrán csapatok utánpótlását. Jelenleg az egyes ponton nagy mennyiségű fegyvert és utánpótlást igyekeznek bejuttatni a kettes pont irányába, ahol folyamatosan megkísérlik észak felé visszaszerezni a határellenőrzést, mindeddig eredménytelenül. A hármas ponton észak felől próbálták meg visszaszerezni a határellenőrzést előzőleg, de a folyóátkelés alkalmával jelentős veszteségeket szenvedtek. Itt ugyanis egy természetes akadály (folyó) jelenti a határvonalat. Ugyanezen a folyón próbáltak több esetben a négyes ponton átkelni Luganszk irányába, mindeddig sikertelenül. Ukrán jelentés szerint a milícia egyre komolyabb eszközállománnyal rendelkezik. Hogy ez az oroszoktól származik, vagy a kezükbe került laktanyák fegyverzetét kezdik használni, egyenlőre megválaszolatlan kérdés.
Tegnap a minisztérium egyik Mi-8-as gépét lőtték le, amely futárszolgálatot teljesített. Zakotnov település mellett 2 BTR-t lőttek ki, ahol az ukrán erők megpróbáltak áttörni a védelmi vonalon.

http://www.hidfo.net/2014/06/23/ukrajna-80-km-hatarszakasz-milicia-kezen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése