2011. november 22., kedd

Ez az igazi katasztrófa!

Véletlenek pedig nincsenek. Ez egy örök igazság. Meg az is, hogy egy olyan nyomorba taszított országban, mint hazánk, már nem sokáig lehet szórakozni a néppel. Minden mindennel összefügg, és semmi sem az, aminek látszik. Vajon mire volt jó a „fiktív vészhelyzet”? Reméljük, sokakat felébreszt, vagy legalább a fura gondolatok eljutásához vezet a hétfői szokatlan esemény, a szirénák hangja, s az egész katasztrófavédelmi gyakorlat.
2011. 11. hó 21. napján, - az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat keretében a hírek szerint mozgósítottak tízezer egyenruhást és tizenötezer, polgári védelmi szolgálatra kötelezett civilt, a rádiók és televíziók pedig fiktív veszélyhelyzetre figyelmeztető közleményeket sugároztak. És a hónap harmadik hétfőjén este hat órakor állítólag megszólalt kétezer ötszáz légvédelmi sziréna is…
De hogyan?
A fővárostól nem messze egy kis településen, ahol hétfőn este is összegyűltek az emberek, így vélekedtek erről:
Nem biztos, hogy jobban hallották volna a „vinnyogást”, ha jobban szigetelnek az ablakok. Megállapították, ha ez gyakorlat, akkor jobb lett volna, ha komolyabban veszik…
Egy rendesen megszólaló szirénánál – aminek már a „rezgése” is zavarja a gondolkodni akaró embereket, - le lehetett volna szűrni, hogy mindenhova eljut-e a hangja. És mondjuk nem döglik-e le néhány másodperc múlva, mert ott ez történt.
A hosszú álom után „ébredezni” kezdő lakosság kezdte összerakni a „mozaikokat”.
Egyik polgártárs arra hívta fel a központilag félelemben tartandó, azonban hétfőn este – talán a kínjában - kacagó többség figyelmét, hogy a múlt héten szimulációs gyakorlat volt Budapesten. Éspedig a metróban.
- Péntekre virradóra szimulációs gyakorlaton vettem részt – mesélte a harmadik szomszéd. - Ahol azt modellezte a katasztrófavédelem, hogy miként lehetne egy Kelenföldön bekövetkezett ipari katasztrófa esetén – képzeljük el mondjuk mérgező vegyi anyagot szállító tehervonatok ütközését – minél gyorsabban és biztonságosabban a föld alá menekíteni a lakosságot. A 300 betelepítettre legalább ennyi „személyzet” és sajtós jutott, és hol van ez a szám az összlétszámtól, az összes ilyen metrószektor ugyanis 220 ezer fő befogadására alkalmas. Egy, a Széll Kálmán téri, bocsánat volt Moszkva téri szektorhoz hasonló búvóhelyre, körülbelül 500 méteres körzetből optimális idő alatt le lehet érni ide tragédia esetén, persze szervezetten és pánik nélkül.
Erre egy másik utcabeli megjegyezte:
- Valami nagyon nincs rendben a Csillebércről elszabadult jód izotópok körüli tájékoztatásban sem. Úgy tűnik a dolog cseppet sem jelentéktelen ügy – mondta a „munkanélküli” szaktárs. – Múlt hét közepe óta a nőgyógyász rokonom elmondta, hogy a hatodik 12 hét alatti magzat ment el, míg máskor havonta, ha egy eset fordult elő. A sokat megélt szakorvos szerint a praxisában Csernobil óta nem volt hasonló helyzet.
- Te ne is emlegesd Csernobilt! – vágta rá a Duna-partjáról érkező horgász, aki semmit nem fogott, talán nem véletlenül az egész nap folyamán. - Ami a múlt hét második felében történt a sugárzó jód szivárgásával, az kérem, több mint bűnözés. Furcsa módon a nemzetközi szervezeteket és környező országokat nem igazán nem érdekelte az, hogy honnan származik a sugárzás. Ennél már csak az a nagyobb aljasság, hogy a csillebérci kutatók arról sem tudtak, hogy sugárzik tőlük a jód izotóp. A harmadik és legnagyobb gazemberség az, hogy miután kiderültek a tettesek, a hatóságok úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Mondván azt, hogy a sugárzás nem okoz egészségügyi károkat az embereknek. Csodálatos módon a katasztrófa védelmi gyakorlatot éppen a sugárzás kiderülése után pár nappal csinálták meg. Hogy valami nagy disznóság, esetleg népirtás készül megint a nép ellen, az egészen biztos. Talán, egyszer az is kiderül, hogy a majdnem egy esztendeje a kolontári vörös iszap ömlés időzítése sem volt véletlen…
- Mintha minden mindennel összefüggne, és semmi sem az, aminek látszik – mondta kis település egyik legidősebb bácsikája. – Mi is volt szűk egy héten belül? Jód, vagyis izotóp, valahol atomsugárzás, aztán „metrógyakorlat”, majd katasztrófavédelem. Közben meg ugye, a kamatos kamatnak a kamatának a kamatja. Újabb IMF hitel…Terelgetés, hazudozás, népbutítás... Ez az igazi katasztrófa!
Ezután a település bölcse csak annyit jegyzett meg: aki nem érti a miértet, az nem tudhatja a hogyant sem, amely a mikorban leledzik...
Gyalu - Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése