2011. november 22., kedd

Halálos sugárzás a Fukushima-létesítményben

A fukushimai daiichi atomerőműbe küldött robotok a földszinten 1600 millisievert sugárzást mértek óránként. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki egy pár órát eltölt ezen a helyen, olyan adag sugárzásnak van kitéve, hogy az élete néhány igen kellemetlen hét után véget ér. Az új eredmények szerint a fukushimai létesítmény környékén a helyzet különösen veszélyes, annak ellenére, hogy az általános helyzet fokozatosan javul.
A március 11-i földrengés - a Japánban történt egyik legnagyobb pusztítás a második világháború óta - egész településeket rombolt le az északkeleti partok mentén, a katasztrófában több mint húszezren haltak meg vagy tűntek el. A földrengést követő szökőár hullámai akkor tönkretették a Fukushima reaktor generátorát és hűtőrendszerét, a robbanásokat követően folyamatos a szivárgás és a sugárzás azóta elviselhetetlenül magas szinten van. Maga a nukleáris válság csak az egyik probléma, amellyel a japán kormányzatnak szembesülnie kell, miközben próbálja újjáépíteni az ország csaknem teljes egészében elpusztult északkeleti partvidékét.
A törvényhozók - különösen az ellenzéki pártok - újra és újra hangsúlyozzák, hogy a kormányzatnak most főleg a hazai problémákra kell összpontosítania. "Az elmúlt 60 év legsúlyosabb nemzeti válságának kellős közepén vagyunk" mondta Takao Fujii, a japán Tanácsháza képviselője. Hozzátette, "a természeti katasztrófák, az atomkatasztrófa, egy ideje már a defláció, a jen értékének jelentős emelkedése - mielőtt egyáltalán külpolitikai kérdésekről tárgyalnánk az Egyesült Államokkal, az országnak saját talpára kell állnia".
Molnár István

Hidrovulkáni robbanások veszélye fenyeget Fukusimában

Uehara Haruo, a fukusimai 1-es számú reaktor tervezője a november 17-én vele készített interjú során igen aggasztó képet festett a sérült reaktorok állapotáról. Figyelmeztetett, hogy a helyszínen „Kína szindróma” (a hűtőanyag elveszítése) van kialakulóban.
Hauro elmondta, hogy a nyolc hónappal ezelőtt történt cunami és az azt követő robbanások óta a reaktorok állapota nem javult. Ennek következtében nagyon valószínű, hogy a fűtőanyag most is szivárog a reaktorokból és egyre mélyebbre süllyed a talajban, ahogy a reaktor alatti földréteget átégeti.
2011. szeptember 20-án Hiroaki Koide, a Kyotoi Egyetem Reaktor Kutatóintézetének professzora elmondta, hogy becslése szerint a fűtőelemekből kiszivárgott radioaktív anyag körülbelül 12 méteres mélységben járhat az 1-es és 3-as számú reaktorok alatt. Haruo azt is elmondta, hogy a szerencsétlenségből származó veszélyes szennyeződés egyre jobban szétterül a Csendes-óceánon. November 15-én például több tonna radioaktív szemét érte el a Marshall-szigeteket.
Amennyiben a fűtőanyag elér egy földfelszín alatti vízforrást, magyarázza Haruo, az eredmény katasztrofális lehet, hiszen nemcsak a víz, de a termőföld és a tenger is lényegesen szennyezettebbé válna. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén a rendkívüli mértékben felhevült víz előbb-utóbb óriási hidrovulkáni robbanást (magyarul Surtsey típusú vulkánkitörést) okozhat.
Bár Japánban és az alternatív médiában számos cikk jelent meg a helyzetről, a fővonalas nyugati média hallgat az ügyről.

Forrás: Infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése