2012. március 23., péntek

Ártalmas vegyi anyagok az élelmiszerek csomagolásában

A műanyag csomagolóanyagok, konzervek legalább két potenciálisan káros vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek szervezetünkre:
a biszfenol A (BPA), és a ftalát nevű DEHP, melyek megzavarják a hormonális rendszert mind az állatok, mind az emberek szervezetében, ami fejlődési és reprodukciós problémákat okozhat, valamint a rák, a szívbetegségek és agyi rendellenességek elősegítője lehet.
„Az élelmiszerek csomagolóanyagaiban valóban a fő vegyi anyagú összetételek a DEHP és a BPA” – közölte  Ruthann Rudel, a Silent Spring Intézet toxikológusa, a kutatás és az érdekképviseleti csoporttól (Newton, Massachusetts). „Arra törekszünk, hogy tanulmányunkkal olyan bizonyítékokat és útmutatót szolgáltassunk, ami az embereket segíti a mindennapi döntéseikben: ételválasztásaikban, táplálkozási szokásaikban – ha mérsékelni akarják ezeket a vegyületeket.”
A tanulmányban megvizsgálták a toxinok mennyiségét szervezetünkben: ezek a vegyi anyagok 50%-os csökkenése volt jellemző olyan embereknél, akik minimum 3 napig kerülték a műanyag csomagolású vagy konzerves ételeket, és csak frissen elkészített ételeket fogyasztottak.
Rudel és kollégái kialakítottak egy különleges étrendet, melyet ki is próbált 20 család. Az összes háztartás arról számolt be, hogy nem ittak polikarbonát palackból, nem melegítettek a mikrohullámú sütőben műanyag edényekben, kerülték a konzerves és előre lefagyasztott ételeket, és semmilyen ételt vagy italt nem tároltak műanyag tárolóedényekben – hanem üveg, vagy rozsdamentes acéltárolókat használatak. Még a kávéfőzőt is át kellett úgy alakítani, hogy az ital nem érintkezhetett műanyaggal. A beosztás szerint a nyolc nap elején és végén a családok megmaradtak a hagyományos, megszokott étrendnél, de a ciklus közepén 3 napig csak olyan élelmiszereket ettek, amik megfeleltek az iránymutatásoknak. Vagyis minden olyan ételt kerültek, aminek köze lehet a csomagolóanyag/tárolóanyag vegyi anyagaihoz.
A nyolc napos különleges étrend után, a kutatók vizeletmintát vettek a résztvevőktől, hogy a BPA-t és négyféle ftalát keressenek. Még ez a három nap is nagy befolyással volt a BPA-szintre: átlagosan 66%-kal csökkent – közölték a kutatók a Environmental Health Perspectives hasábjain.
Ezek az anyagok további fogyasztási cikkekben is jelen vannak, pl.: DVD-ben, szemüvegekben, PVC játékokban, orvosi eszközökben, ragasztókban, körömlakkokban, de az élelmiszercsomagolásban találták meg legnagyobb arányú előfordulásukat.
A tudósok aggódnak a felhalmozódó toxinok és további, még ismeretlen hatásaik miatt. Azonban a műanyag életünk minden területén megtalálható: a tehénfejéstől a PVC csövekig; így ezeknek a toxinoknak a teljes korlátozása szinte lehetetlen. Mégis, az élelmiszerekkel érintkező, és csomagolásukban fellelhető káros anyagok csökkentése nagyon fontos lépés lenne a jövőre nézve. Néhány országban már be is tiltották a „BPA dobozokat” és a „DEPH csomagolást” – talán ez a fajta korlátozás jelentheti az egyetlen módot, hogy ne jussanak szervezetünkbe – jelentős mennyiségben – ezek a toxinok.
forrás: http://www.discoverymagazin.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése